O cetate din Arad este considerată de istorici “Troia Carpaţilor”
O cetate din judeţul Arad, construită cu câteva secole înainte de Christos, este considerată de către istorici ca fiind “Troia Carpaţilor”.
Articol de Radio Timișoara, 6 august 2018, 10:26
Cetatea descoperită în zona oraşului Sântana, la 28 de km de Arad, este unică în această parte a Europei şi este considerată ca fiind una dintre cele mai mari fortificaţii preistorice din Europa, din perioada «bronzului târziu». Este o perioadă contemporană cu cea miceniană, din Grecia, iar cercetarea face parte dintr-o zonă complexă, intitulată «Cercetarea între Taunus şi Carpaţi», mai fiind vizate şi în alte două situri arheologice, de la Teleac şi Corneşti.
Istoricii supra intitulează „Cetatea Veche” a Sântanei, contemporană cu Homer, drept o Troia a acestor ţinuturi, făcând şi o comparaţie între suprafaţa cetăţii arădene de circa 80 de hectare şi cea descrisă de Homer, Troia având 29 de hectare.
Spre deosebire de Troia, care a fost construită din piată, la Sântana s-au folosit lemn şi pământ. Construcția este complexă, cu trei rânduri de fortificaţii.
Cercetările, care au început în 2009, sunt efectuate de istorici din România şi Germania, de la Institutul de Arheologie şi Istorie a Artei al Academiei Române, din Cluj-Napoca, şi Universitatea «Goethe» din Frankfurt, beneficiind şi de co finanţare din Germania. Autorităţile din Arad vor ca să transforme “Troia Carpaţilor” într-o atracţie turistică naţională sau chiar europeană.
Foto: ZiuadeVest