O familie din Banat păstrează o cămașă populară purtată la Marea Unire de la Alba Iulia
O cămașă populară purtată la Marea Unire de la Alba Iulia este păstrată de familia colonelului în rezervă Constantin C. Gomboș.
Articol de Radio Timișoara, 5 iunie 2018, 10:18
Confecționată într-un atelier din zona Săliștea Sibiului, cămașa realizată acum mai bine 100 de ani, a fost realizată la “Sărbătoarea Muzeelor Sătești” din Șopotu Vechi, județul Caraș-Severin.
“Mi-a dăruit-o mie mătușa după moartea unchiului și a zis <S-o porți, Costică, pentru că asta a fost acolo, la Alba Iulia, a fost și la încoronare la 15 octombrie 1922 și la serbarea de zece ani care s-a făcut la 21 mai 1929. Portul de Săliștea Sibiului se află inclusiv la Muzeul Național al Portului Popular din SUA. Sigur că îl poartă cu drag și moții din Munții Apuseni și pe Târnave. Este sufletul neamului nostru într-un costum popular”, povestește Constantin C. Gomboș.
În 1918, patronul atelierului de costume tradiționale din Sibiu a luat ucenicii, calfele și familia și au plecat cu toții la Marea Adunare de la Alba Iulia.
Tema sărbătorii „Muzeelor Sătești” a fost Primul Război Mondial și Marea Unire, reflectate în exponatele muzeelor și colecțiilor sătești. Au participat expozanți din vestul României, dar și din Serbia și Ungaria.