Opera Națională Română din Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 susține concerte de gală la Royal Concertgebouw din Amsterdam
Opera Națională Română din Timișoara a fost invitată să susțină, sub genericul „Opera Gala 2023”, o serie de concerte, în Țările de Jos, pe scena renumitei săli Royal Concertgebouw din Amsterdam, una dintre cele mai faimoase săli de concerte din lume, apreciată deopotrivă pentru anvergura ofertei sale culturale și pentru acustica sa deosebită.
Articol de Simona Stoița, 19 februarie 2023, 07:08 / actualizat: 19 februarie 2023, 9:56
Cele două evenimente „Opera Gala 2023”, se vor desfășura sâmbătă, 25 și duminică, 26 februarie 2023.
Își vor da concursul, soliștii Operei timișorene – soprana Paula Iancic, tenorul Remus Alăzăroae și baritonul George Proca, alături de Corul și Orchestra Operei Naționale Române din Timișoara, sub conducerea muzicală a maestrului Raymond Janssen din Olanda. Maestru de cor: Laura Mare. Concertmaeștrii: Ovidiu Rusu, Corina Murgu.
Concertul de gală va fi prezentat, în avanpremieră, pe scena teatrului liric timișorean, miercuri, 22 februarie 2023, începând cu ora 19.
„Avem onoarea ca Opera Națională Română din Timișoara să reprezinte țara și orașul, la Amsterdam, la Royal Concertgebouw, care este unul dintre templele muzicii mondiale, sâmbătă (25 februarie 2023) și duminică (26 februarie 2023). În preambul, vom susține acest concert în Sala Operei Naționale Române din Timișoara, miercuri (22 februarie 2023, ora 19), cu un program alcătuit din cele mai importante pagini de operă, reprezentative.
Suntem mândri să ducem numele Timișoarei, în an de Capitală Europeană a Culturii, la Amsterdam, cu speranța că vom atrage atenția, asupra acestui an important pentru noi toți.
Cu mic, cu mare, timișoreni sau nu, veniți miercuri la concert să ascultați această Gală, și dacă sunteți la Amsterdam, veniți la Royal Concertgebouw! Vă mulțumesc și vă urez un an plin de evenimente culturale care să atragă atenția asupra Timișoarei și a țării, pentru că este, până la urmă, un Proiect de țară!” (Cristian Rudic, Manager ONRT, interviu pentru Radio Timișoara)
Dirijorul și pianistul olandez Raymond Janssen este inițiatorul și fondatorul „Cadenza European Art Productions”. Cadenza European Art Productions urmărește să stabilească o cooperare între muzicienii est-europeni și sălile de spectacol din țările vest-europene.
Raymond Janssen a creat, în anul 2009, „New Romanian Chamber Orchestra and Choir”, având în componență tineri muzicieni talentați.
În perioada 2007-2013, a concertat alături de muzicieni ai Filarmonicii de Stat „Banatul” din Timișoara, în marile săli de concerte, precum, „Concertgebouw” din Amsterdam, „Doelen” din Rotterdam, „Mecc” din Maastricht, „Koningin Elisabethzaal” din Anvers și sala de concerte din Luxemburg.
Ca dirijor, pianist de concerte și acompaniator, Raymond Janssen este invitat permanent la festivalurile și concertele din Europa. În calitate de acompaniator al Ileanei Cotrubaș, Gail Gilmore, Eugene Holmes și Janice Baird, a fost prezent pe multe scene importante din întreaga lume, de exemplu, la Festivalul Schleswig din Holstein, Festivalul de Muzică Ljubliana din Reykjavik și la „Teatro Filarmonico” din Verona.
În Germania, a cântat ca invitat, la „Jahrhunderthalle” din Frankfurt, „Meistersingerhalle” din Nürnberg, „Deutsche Oper” din Berlin, „Kaisersaal” din Würzburg, precum și la München și Hanovra. A cântat în multe concerte pentru „Hessische Rundfunk”, „Westdeutsche Rundfunk” și „Südwestrundfunk”. (sursa info: ONRT)
„În contextul deschiderii anului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, în 2023, instituția noastră a primit invitația de a susține o serie de Concerte de gală, pe scena Sălii Royal Concertgebouw din Amsterdam. Programul concertelor conține pagini muzicale cunoscute, din repertoriul universal – arii, duete și coruri din operele Trubadurul, Traviata, Nabucco, de Giuseppe Verdi, Carmen de Georges Bizet, Cavalleria rusticana de Pietro Mascagni, Paiațe de Ruggiero Leoncavallo, Madama Butterfly, Tosca, Gianni Schicchi și Turandot, de Giacomo Puccini.
Colectivul nostru (soliștii vocali, artiștii lirici, membri ai Corului Operei Naționale Române din Timișoara, și artiștii instrumentiști din orchestră) este onorat să răspundă acestei invitații și ne considerăm cu toții ambasadori ai culturii Timișoarei.
În avanpremiera evenimentelor de la Amsterdam, vom prezenta un Concert de gală și acasă, în Sala de spectacole a Operei, cu același program, în seara zilei de 22 februarie 2023, ora 19, la care vă invităm să participați, și vă așteptăm cu drag. Vă mulțumim pentru susținerea dumneavoastră, a publicului timișorean, în demersul nostru cultural.” (Laura Mare, maestru de cor, Corul ONRT, interviu pentru Radio Timișoara)
Interviuri pentru Radio Timișoara, acordate de Paula Iancic – soprană, Remus Alăzăroae – tenor, George Proca – bariton, soliștii vocali ai Operei Naționale Române din Timișoara, protagoniști „Opera Gala 2023”:
„Mă simt onorată că fac parte din colectivul care va păși pe prestigioasa scenă, Royal Concertgebouw, din Amsterdam. Este o șansă pentru Opera Națională Română din Timișoara, și pentru România, de a-și demonstra, încă o dată, valoarea și locul binemeritat printre marile familii europene cu tradiție operistică.
Așteptările sunt la fel ca în cazul oricărui concert, indiferent dacă se desfășoară în țară, sau în străinătate. Sper ca publicul să fie prezent în număr cât mai mare și sunt convinsă că repertoriul ales va fi pe gustul oricărui iubitor de operă.
Ca angajată a Operei Naționale Române din Timișoara, nu pot decât să mă bucur că îmi pot reprezenta instituția și țara, cu ocazia acestor concerte, și vă pot garanta înaltul nivel profesional al tuturor compartimentelor implicate.
La Timișoara m-am simțit întotdeauna ca acasă, deoarece aici mi s-a oferit pentru prima dată șansa de a evolua în fața unui public avizat. Simt că aparțin unui colectiv profesionist și doritor de performanță, și privesc cu încredere și determinare spre noi provocări, spre noi roluri.
Revenind la programul selectat pentru Galele de la Timișoara și Amsterdam, acestea vor conține cele mai cunoscute și îndrăgite fragmente din capodopere, precum, Il Trovatore, Turandot, La Traviata, și așa mai departe, însă nu voi divulga totul, pentru a păstra puțin din misterul și entuziasmul, specifice surprizelor.
Tenorul Remus Alăzăroae și baritonul George Proca sunt doi dintre colegii mei valoroși cu care nu o singură dată am colaborat pentru realizarea unor spectacole de succes.
Vă așteptăm cu mult drag, la Gala de la Opera Națională Română din Timișoara și de ce nu, pe cei cărora timpul și situația le permite, la Amsterdam!” (soprana Paula Iancic, solist vocal ONRT, interviu pentru Radio Timișoara)
„Dacă în cazul unui spectacol standard de operă, forța discursului muzical este dublată de jocul scenic, în cazul unui spectacol de gală, principalul mijloc prin care se ajunge la sufletul publicului se realizează strict prin performanță muzicală. Indiferent însă de calitățile artistice personale, atât ale mele, cât și ale colegilor mei, poate că cel mai important element al acestei gale este repertoriul ales. Sperăm să fie atât pe placul publicului timișorean, cât și al celui olandez.
În ceea ce privește evoluția pe scena Royal Concertgebouw, să nu uităm că acolo evoluează una dintre cele mai bune orchestre din lume. Faptul că vom avea un auditoriu obișnuit cu performanțe excepționale, din punct de vedere muzical, ne obligă automat la excelență profesională. Pentru mine, personal, este o onoare să evoluez pe această scenă importantă. Nu este puțin lucru să reprezinți Timișoara, într-un asemenea loc, și, mai ales, în anul în care este desemnată Capitală Culturală Europeană. Așadar, un eveniment dublu ca importanță pentru instituția noastră. Sper să mă ridic la înălțimea acestei provocări de ambasador cultural, atât al orașului, cât și al Operei Naționale Române din Timișoara.
Pot spune că am crescut în sânul Operei din Timișoara. Aici am luat contact cu adevărați profesioniști ai scenei lirice, cântăreți, dirijori și regizori, deopotrivă. Tot aici am descoperit pentru prima dată emoția scenică și, totdată, mi-am format repertoriul. Fără să folosesc cuvinte prea mari, pot spune că datorez mult acestei instituții, legat de evoluția mea profesională. Port un respect deosebit tuturor colegilor mei, fie ei din cor, balet, tehnic, sau din orchestră, mai ales că eu însumi, înainte să devin solist, am evoluat o bună bucată de vreme în Orchestra Operei timișorene. Ne mândrim cu un ansamblu vocal-instrumental de excepție.
În mod particular, colectivul Operei este foarte sudat și se comportă cel mai adesea ca o mare familie. După cum se știe, arhitectonica sonoră a spectacolelor de operă presupune o colaborare strânsă între membrii acestor compartimente, drept pentru care vorbim de o muncă în echipă. Acest mecanism tehnico-artistic pe care, uneori, publicul nu îl percepe la adevărata sa dimensiune, face posibilă realizarea acestor frumoase producții de operă.
Este pentru prima dată când mă întâlnesc cu maestrul Raymond Janssen. Am speranța că vom colabora foarte bine, mai ales că domnia-sa are o frumoasă experiență dirijorală.
Legat de programul din Gală, regăsim, în cadrul acestuia, selecțiuni din cele mai cunoscute și îndrăgite opere, precum, Nabucco, Trubadurul, Carmen, Traviata, Turandot și Paiațe. Am alături, ca parteneri de scenă, doi colegi extrem de talentați. Este vorba de soprana Paula Iancic și baritonul George Proca. Cu Paula Iancic am cântat în Traviata, Trubadurul, La Bohème, Gianni Schicchi, Nunta lui Figaro. Alături de George Proca am evoluat în mai multe spectacole, dar ca element de ultimă oră aș aminti atât debutul meu, cât și al lui, în frumoasa operă Tosca. Sperăm ca, împreună cu Corul și Orchestra, să realizăm un spectacol etalon, astfel încât să facem cu adevărat cinste Timișoarei și titulaturii sale, de Capitală Culturală Europeană.
Sper ca această Gală să fie pe placul publicului timișorean și al celui olandez. Publicul va avea ocazia să audieze un repertoriu variat, în care sonoritățile dramatice și lirice se vor regăsi alături de elemente de virtuozitate ale unor arii și duete, extrem de frumoase și cunoscute. Doresc publicului timișorean multă sănătate și vă așteptăm cu drag, la Operă.” (tenorul Remus Alăzăroae, solist vocal ONRT, interviu pentru Radio Timișoara)
„Gândurile noastre se îndreaptă către Concertele de gală de la Timișoara și Amsterdam, dar, în primul rând, ne onorează și ne determină să oferim toată priceperea și talentul în a ne ridica la un nivel cât mai înalt, astfel încât publicul spectator, unicul barometru în aprecierea valorii unui artist, să dorească să revină în sălile de concert.
Este o premieră în cariera mea să evoluez pe scena sălii Royal Concertgebouw din Amsterdam. Sunt sigur că voi avea contact cu un public avizat și dornic de interacțiune. Este foarte important pentru mine, ca artist, pentru cariera mea, să pășesc pe scena pe care au performat mari artiști ai lumii.
Calitatea de Capitală Europeană a Culturii, în 2023, a orașului nostru, ne încredințează, atât mie, cât și colegilor mei, onorabila misiune de a participa la Galele organizate de Opera Națională Română din Timișoara, la Timișoara, respectiv, la Amsterdam.
Noi ca reprezentanți ai orașului de pe Bega vom duce, oriunde vom merge, spiritul artistic românesc, ceea ce conferă dimensiunea unui Proiect de țară. Suntem conștienți de misiunea pe care o avem și sperăm să putem performa cât mai bine.
Am o relație excepțională de prietenie cu toți colegii, cu membrii Corului, cu cei ai Orchestrei și, nu în ultimul rând, cu cei din stafful tehnic. Ne respectăm și ne susținem reciproc, iar fiecare spectacol este un rezultat al muncii și al talentului fiecăruia. Practic nu putem performa unii fără ceilalți.
Colaborarea cu dirijorul Raymond Janssen este o premieră în ceea ce mă privește și sper să ne bucurăm de o relație excepțională, atât profesional, cât și uman.
Programul Galei va fi dinamic, cu fragmente din cele mai importante lucrări de operă cunoscute publicului larg, din care amintesc, Nabucco, Trubadurul, Tosca, Traviata, Carmen, Paiațe.
Colaborarea cu soprana Paula Iancic și tenorul Remus Alăzăroae este deosebit de apropiată, datorită relațiilor de colegialitate și de prietenie ce ne leagă, relații pe care le-am dezvoltat de-a lungul timpului, în familia Operei Naționale Române din Timișoara.
Vreau să reprezint, prin muzică, spiritul și bucuria cu care Dumnezeu m-a înzestrat și sper ca atât publicul din Timișoara, cât și cel din Amsterdam, să vibreze la unison.
Drag public, vă aștept să ne fiți complice în misiunea noastră nobilă și vă mulțumim pentru susținere.” (baritonul George Proca, solist vocal ONRT, interviu pentru Radio Timișoara)
Sursa info/foto: Opera Națională Română din Timișoara.
Pagină îngrijită de Simona Stoița, realizator Radio Timișoara.