Ascultă Radio România Timișoara Live • 

„Orgile Timișoarei” continuă seria recitalurilor-eveniment

Artiști renumiți susțin recitaluri în lăcașe de cult timișorene.

„Orgile Timișoarei” continuă seria recitalurilor-eveniment

Articol de Simona Stoița, 5 noiembrie 2024, 12:54

Interviu – Cristina Struța, director artistic al proiectului

„Seria specială de concerte din cadrul proiectului „Orgile Timișoarei”, la fel ca echivalentul său estival, propune o „plimbare culturală” prin patrimoniul orașului, aducând în prim-plan punctele istorice care au în componența lor acest instrument maiestuos – orga, liant al evenimentelor noastre.

Obiectivul principal al proiectului „Orgile Timișoarei” este de a promova patrimoniul local dedicat muzicii clasice de orgă din Timișoara.

La Timișoara există o tradiție a construcției de orgi.

Să nu uităm de valoarea incontestabilă a fabricii Wegenstein, cu cele șapte orgi construite în orașul de pe Bega.

Această resursă trebuie protejată și valorificată în evenimente de acest gen.

Ne-am propus să valorizăm instrumentele istorice din Timișoara, prin oferirea unui spațiu profesionist de reprezentare a interpreților, într-un „dialog muzical” cu publicul larg.

Proiectul „Orgile Timișoarei” oferă studenților muzicieni oportunitatea de a se integra în rețeaua internațională a muzicienilor profesioniști.

În cadrul recitalurilor, valorile muzicii de orgă sunt promovate într-o manieră modernă, contemporană, pentru a atrage un public cât mai numeros la toate manifestările pe care le organizăm” spune Cristina Struța, director artistic al proiectului.

Seria recitalurilor din cadrul proiectului „Orgile Timișoarei” invită publicul la următoarele trei evenimente, care se vor desfășura în această săptămână.

Ana Molnar-Popa (vioară) și David Štrbac (chitară)

Recitalul de vioară și chitară, programat astăzi, 5 noiembrie, ora 19:00, la Biserica Romano-Catolică „Sf. Iosif” din Fratelia, îi va avea protagoniști pe  Ana Molnar-Popa (vioară) și David Štrbac (chitară).

Acest proiect, născut din prietenie și afinitate muzicală comună, aduce în atenție un duo dedicat muzicii latine, atât a legendarilor Astor Piazzola și Manuel de Falla, cât și a compozitorilor mai puțin cunoscuți.

Cu acest proiect, intitulat sugestiv „Of Joys and Sorrows” („Despre bucurii și tristeți”), duo-ul a efectuat recent un turneu în Austria și Serbia.

David Štrbac (Serbia)

Și-a finalizat masteratul la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Viena (MDW) în 2022.

Ca solist, a câștigat premii la peste 20 de concursuri internaționale de chitară.

A efectuat turnee europene de succes ca parte a unor ansambluri, precum Cross Atlantic Trio și Vienna Guitar Sextet.

Studiile sale cu renumitul profesor Alvaro Pierri au influențat dragostea sa pentru tango nuevo al lui Astor Piazzola și l-au inspirat în inițierea acestui proiect muzical.

Ana Molnar-Popa (România)

Ana Molnar-Popa (România) este absolventă a Royal College of Music din Londra, unde a urmat studiile de licență și masterat la clasa profesorului Radu Blidar.

În 2022 a fost acceptată la Universitatea de Muzică și Arte din Viena (MUK), unde a studiat cu profesorul Pavel Vernikov.

A colaborat cu numeroase orchestre și grupuri de muzică de cameră, concertând în săli renumite, precum Royal Festival Hall, Queen’s Hall, Cadogan Hall din Londra, Musikverein și Konzerthaus din Viena, Ateneul Român din București.

A predat vioară și a fost ambasador pentru fundația violonistei scoțiene Nicola Benedetti, oferind copiilor de toate vârstele acces egal la workshop-uri musicale și concerte organizate împreună cu ei.

studenții clasei de Canto (FMT-UVT)

Recitalul de muzică sacră cu orgă va avea loc joi, 7 noiembrie, ora 19:00, la Biserica Romano-Catolică din Mehala.

Protagoniștii recitalului sunt studenții clasei de Canto a lect. univ. dr. Diana Matei, de la Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Acompaniază conf. univ. dr. Silviana Ana Cîrdu, Facultatea de Muzică și Teatru – UVT.

Programul recitalului cuprinde lucrări special alese, emoționante și nostalgice, menite să transpună publicul într-o atmosferă celestă și încântătoare.

Matei Ioachimescu (flaut) și Mara Dobresco (pian)

Duminică, 10 noiembrie, începând cu ora 19:00, Sinagoga din Cetate va găzdui Recitalul de flaut și pian susținut de renumiții artiști –Matei Ioachimescu (flaut) și Mara Dobresco (pian).

Favorit al publicului timișorean și nu numai, flautistul Matei Ioachimescu o va avea alături pe excepționala pianistă franco-română, Mara Dobresco, interpretând împreună un program eclectic care va cuprinde și prima audiție absolută a unei lucrări aparținând compozitorului Gabriel Mălăncioiu, intitulată sugestiv „Cu năduf”.

Organizator „Orgile Timișoarei”: Asociația Culturală Timorgelfest.

Proiect co-finanțat de AFCN.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național.

AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Finanțat de Universitatea de Vest, Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara.

Eveniment posibil și datorită parteneriatului cu: Episcopia Romano-Catolică din Timișoara, FITT, OSUT, Casa Studenților din Timișoara.

 

bookfest 2025
Cultură luni, 24 martie 2025, 13:22

Personalitățile Banatului cultural vin la Bookfest Timișoara

Vizitatorii sunt așteptați pentru patru zile de evenimente culturale de înaltă ținută, lansări de carte, sesiuni de autografe, întâlniri cu...

Personalitățile Banatului cultural vin la Bookfest Timișoara
visuali italiane
Cultură luni, 24 martie 2025, 12:05

Visuali Italiane 2025 aduce la Timișoara cele mai noi filme italiene

Publicul cinefil va descoperi regizori tineri și debutanți îndrăzneți, alături de nume mari și actori de top. Festivalul „Visuali Italiane...

Visuali Italiane 2025 aduce la Timișoara cele mai noi filme italiene
Concert aniversar la Opera Națională din Timișoara, dedicat lui Laszlo Rooth
Cultură vineri, 21 martie 2025, 12:10

Concert aniversar la Opera Națională din Timișoara, dedicat lui Laszlo Rooth

Opera Naţională Română din Timişoara invită publicul meloman la concertul aniversar intitulat „Un secol de muzică”. Concertul, care...

Concert aniversar la Opera Națională din Timișoara, dedicat lui Laszlo Rooth
“Armata de teracotă” de la muzeul din Arad, succes la public
Cultură marți, 18 martie 2025, 09:37

“Armata de teracotă” de la muzeul din Arad, succes la public

Expoziţia inedită “Armata de teracotă” de la Complexul Muzeal Arad, aflată în premieră în ţara noastră, a fost vizitată de peste 5.000...

“Armata de teracotă” de la muzeul din Arad, succes la public
Cultură joi, 13 martie 2025, 20:02

Salonul de Carte Bookfest 2025 la Timișoara / PROGRAM

Timp de patru zile, din 27 până în 30 martie, vizitatorii vor găsi cele mai bune cărți la cele mai bune prețuri și vor putea participa la...

Salonul de Carte Bookfest 2025 la Timișoara / PROGRAM
Cultură duminică, 9 martie 2025, 16:58

INTERVIU | Arta românească pe scena internațională; performanța Galeriei Jecza din Timișoara

Galeria Jecza a reușit o performanță remarcabilă după ce Muzeul de Artă Modernă (MoMA) din New York a achiziționat trei lucrări ale...

INTERVIU | Arta românească pe scena internațională; performanța Galeriei Jecza din Timișoara
Cultură vineri, 7 martie 2025, 18:22

Reacții față de OUG privind managementul instituțiilor de cultură. Ada Hausvater: Pune în pericol o instituție de spectacol

Managerul unei instituții de cultură trebuie să aibă studii de specialitate, spune directoarea Teatrului Național din Timișoara. Ministerul...

Reacții față de OUG privind managementul instituțiilor de cultură. Ada Hausvater: Pune în pericol o instituție de spectacol
Cultură joi, 6 martie 2025, 17:12

Sala 2023 a Teatrului Național din Timișoara, finalizată anul acesta

Lucrările de modernizare a Sălii 2 a Teatrului Național din Timișoara se încheie anul acesta.  Sala a fost înălțată și în scurtă vreme...

Sala 2023 a Teatrului Național din Timișoara, finalizată anul acesta