PE DRUMUL CRĂCIUNULUI, spectacol extraordinar al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, în șapte orașe din România
Turneul național PE DRUMUL CRĂCIUNULUI, susținut de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, include nouă spectacole care se vor desfășura, în perioada 4 – 20 decembrie 2022, la Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Timișoara, Craiova, Suceava, Iași, București.
Articol de Simona Stoița, 3 decembrie 2022, 04:10 / actualizat: 3 decembrie 2022, 6:24
Regia și scenariul spectacolului extraordinar „Pe drumul Crăciunului” sunt semnate de Emil Pantelimon, iar scenografia de Vladimir Turturică.
Selecția textelor dramatice, realizată de Mădălin Guruianu, cuprinde extrase din „Cântarea Cântărilor”, poeme de Eugen Jebeleanu, Lucian Blaga, Costache Ioanid, și texte semnate de Khaled Hosseini, Sfânta Tereza de Ávila și Paulo Coelho.
Invitații speciali ai evenimentului sunt Ofelia Popii și Marius Turdeanu, doi dintre cei mai aplaudați și premiați actori ai României.
Conducerea muzicală a spectacolelor din turneul național „Pe drumul Crăciunului” va fi asigurată de Anna Ungureanu, dirijor principal al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, și Cezar Verlan, dirijor secund.
Participă coruri de copii, înscrise în Programul Național Cantus Mundi, program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat, în 2011, de maestrul Ion Marin. Programul Național Cantus Mundi reunește peste 1800 de coruri și peste 60.000 de copii din țară și diaspora.
Povestea spectacolului extraordinar „Pe drumul Crăciunului”, interviu Radio Timișoara, acordat de Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”:
„PE DRUMUL CRĂCIUNULUI este un spectacol „marca Madrigal” care integrează mai multe arte ale spectacolului, și aduce în fața publicului acest mesaj frumos, al familiei unite susținută spiritual, în ultimii șaizeci de ani, de către Corul Madrigal.
Știm că din anul 1966, Corul Madrigal aduce Crăciunul în casa oamenilor și este greu de imaginat un Crăciun fără Madrigal.
Anul trecut, am reușit să concepem un spectacol inedit. Un spectacol care prezintă povestea unei familii reprezentată, pe scenă, de Ofelia Popii și Marius Turdeanu, și de copiii din corurile Cantus Mundi, familie vegheată îndeaproape de Corul Madrigal, pe tot parcursul existenței ei, prin momentele frumoase, prin momentele foarte grele de restriște, război, criză, dar și prin momentele de unificare și de reîntâlnire. Aceasta este semnificația turneului nostru. Mergem din oraș în oraș, și încercăm să facem din întreaga țară, o familie.
Madrigalul este PE DRUMUL CRĂCIUNULUI, în luna decembrie, pentru că de fiecare dată a reușit să unească suflete. Acesta este motivul pentru care începem la Cluj, continuăm cu Târgu Mureș, Timișoara, Craiova, Suceava, Iași, și vom încheia acest frumos turneu acolo unde spectacolul a avut premiera, anul trecut, la Opera Națională București, pe 19 și 20 decembrie 2022.
Spectacolul „Pe drumul Crăciunului” aduce familia în centrul atenției. Și mai mult decât atât, ne arată cum sunetul-arta-cultura sunt elementele care ne ajută să trecem peste fiecare hop din viață. Sunt împreună cu noi arta-cultura-muzica, Madrigalul prin excelență, în toate momentele importante ale vieții, atât în momentele bucuroase în care suntem în sânul familiei, și acesta este începutul spectacolului, dar și în momentele de greutate.
Totul începe de la un război. Rezolvarea acestui război vine printr-un triptic, cântat și recitat, al unei piese ucrainene, al unui psalm românesc al lui Lucian Blaga, și al unei piese rusești. Este un triptic care rezolvă conflictul de pe scenă și pe care sper să-l putem cânta și anul acesta, cu bucuria rezolvării conflictelor, care între timp au apărut în societate, din păcate, chiar în această formulă. Arta și muzica sunt alături de noi și reușesc să vorbească despre societate și în momentele cele mai grele. De fapt acesta este mesajul principal, acela că Madrigalul mângâie poporul român, de fiecare dată când acesta are nevoie, și aduce spiritul sărbătorilor de iarnă, în casele noastre. Practic nu există Crăciun fără Corul Madrigal. Zilele noastre ne pun în situația de a găsi soluții și de a-i provoca și pe cei tineri să vină în sala de spectacol.
Evoluăm cu toții și găsim în imagine un refugiu foarte important pentru sunetul pe care îl avem și, în acest context, deja de câțiva ani, toate concertele Corului Madrigal s-au transformat în spectacolele Corului Madrigal. Vara, în spectacolul „Ave Maria”, alături de Corul Madrigal, pe lângă copii și percuționiști, este Marius Manole. În spectacolul „Săptămâna Patimilor”, cu un decor spectaculos, cu o Cetate, cu un Zid al Ierusalimului care se sparge în timpul spectacolului și cade peste madrigaliști, îi avem pe frații Ulici (Corneliu Ulici și Pavel Ulici), actori deosebiți. Astfel, și „Pe drumul Crăciunului” a devenit un spectacol, cu decor (sunt două camioane cu decor și cu lumini), cu o echipă care coordonează întreaga mișcare de scenă. Este un spectacol care transformă scena, cu Madrigalul în centrul ei, dintr-o casă cu căldură într-un teatru de operațiuni, în ruine, în închisoare, după aceea iarăși într-o familie, și așa mai departe. Este practic nevoia pe care o avem, ca acest concert să se transforme într-un spectacol și să devină multidisciplinar, lucru care îl ajută să-i crească tensiunea și să devină o poveste, nu numai o înlănțuire de piese, de melodii dedicate Crăciunului.
Este un concept la care m-a bucurat foarte mult intervenția lui Mădălin Guruianu, prin propunerea unor texte excepționale, atât din zona religioasă, cât și din zona laică, iar propunerea Annei Ungureanu pentru repertoriu a susținut perfect mesajul, energia și impulsul pecare îl are textul, și invers. Intervenția și jocul excepțional al Ofeliei Popii și al lui Marius Turdeanu sunt de mare clasă și realizează atât un schimb de energie cu corul, cât și cu sala. O să vedeți cum, la spectacolul „Pe drumul Crăciunului”, întreaga sală are momente în care începe să plângă efectiv. Am avut reacții care ne-au bucurat în mod deosebit. Oameni din public ne-au declarat, cu pioșenie și cu emoție, că au reușit să se întâlnească, în sala de spectacol, cu Dumnezeu. Este foarte important, pentru că dincolo de faptul că Madrigalul a adus colindele în România comunistă, dincolo de faptul că regimul a demolat biserici, iar Madrigalul a construit Catedrale, această extensie se petrece și astăzi, chiar dacă nu mai există problema cenzurii spirituale a poporului român și, cu toate acestea, în vâltoarea de informații și în viteza în care se petrece totul, oamenii au nevoie să-l regăsească pe Dumnezeu. Madrigalul, în speță, reușește să facă acest lucru.
Anul 2023 aduce Madrigalului frumoasa vârstă de șaizeci de ani. „Madrigalul lui Marin Constantin”, pentru că visul lui este îndeplinit, și a devenit și visul nostru. O mare responsabilitate pe umerii noștri, dar și o mare bucurie, și o mare provocare. Madrigalul va avea un an excepțional.
Anul 2023 va pune în lumina reflectoarelor toate bucuriile pe care le poate oferi emoția Corului Madrigal. Foarte multe inițiative ale echipei deosebite pe care sunt onorat să o conduc, echipa Madrigal – Cantus Mundi. O efervescență de evenimente.
În 2023, dincolo de concertele pe care le vom avea în luna ianuarie și în luna februarie, în care sărbătorim „Ziua Madrigalului” (27 februarie), ziua fondatorului său, Marin Constantin, dincolo de turneul de Paște, care este din 30 martie până pe 16 aprilie, dincolo de evenimentele internaționale prin care lansăm Imnurile tuturor Statelor din Uniunea Europeană, sau Programul „Cantemir – 350”, cu un triptic între Istanbul – București – Berlin, anunțăm deschiderea a două pavilioane expoziționale în cadrul Art Safari, din septembrie până în decembrie, turneul pe care îl avem vara, la Constanța, și cel de Crăciun în întreaga țară, participarea, pe 7 septembrie, în Festivalul Internațional „George Enescu”, cu un program deosebit de madrigale și motete. Sunt evenimente speciale, în care ne bucurăm că vom fi alături de public. Reușesc să vă spun doar o mică parte, dar cea mai mare parte veți vedea că se va petrece zi de zi în anul care vine, cu lansări de cărți, CD-uri, vinyl-uri, foarte multe proiecte la care lucrăm deja de doi ani.
„Madrigalul la 60 de ani” va fi o sărbătoare nu numai a României, ci și a întregii Planete care iubește muzica, iubește acest „spirit” pe care Madrigalul a reușit să îl aducă în atenția publică, armonia și, mai ales, omogenitatea cu care avem nevoie să trăim în toate comunitățile din această lume.
În numele Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și al colegilor din Programul Național Cantus Mundi, al tuturor copiilor din țară care cântă în cor, le urăm ascultătorilor noștri un Crăciun Binecuvântat, însoțit de sunetul inconfundabil al colindelor și al Madrigalului! Crăciun fericit, Sărbători cu bine și la mulți ani!” (interviu Radio Timișoara, acordat de Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”)
AUDIO: Interviu Emil Pantelimon, manager al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” (difuzat la Radio Timișoara, în emisiunea „Cultura la doi pași”, realizator Simona Stoița).
Spectacolul extraordinar din cadrul turneului național „Pe drumul Crăciunului” va fi prezentat la Timișoara, 10 decembrie 2022, ora 19, în Sala Teatrului Național “Mihai Eminescu”, sub direcția maestrului Cezar Verlan, dirijor secund al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. Alături de madrigaliști, participă Corul de copii „Cantanti” al Asociației Culturale Kratima și Corul pe voci egale de la Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara – dirijor prof. dr. Maria Gyuriș, Corul Liceului „Ioan Buteanu” din Gurahonț – dirijor prof. Nicoleta Păiușan, Corul Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” din Pecica – dirijor prof. Alexandru Zaharia.
Pagină îngrijită de Simona Stoița, realizator Radio Timișoara.