Peste 95.000 de spectatori, anul trecut, în cinematografele istorice ale Timișoarei
Anul 2024 a marcat un nou succes pentru cinematografele istorice ale Timișoarei.
Articol de Radio Timișoara, 8 ianuarie 2025, 09:38
Cinema Victoria, redeschis de peste doi ani, Cinema Timiş, care funcţionează de un an, şi Cinema Studio, redeschis în decembrie, au strâns împreună 95 633 de spectatori.
Anul trecut au fost organizate 978 de proiecţii de film şi evenimente culturale.
Cinema Victoria, dedicat filmelor europene
Cinema Victoria este primul cinematograf renovat, redeschis în toamna lui 2022 şi dedicat în special cinematografiei europene şi evenimentelor comunităţii. Cinematograful încheie anul cu un bilanţ de 32 723 de spectatori care au participat la cele 601 de proiecţii şi evenimente din program.
Au avut loc 11 festivaluri de film, dar şi 14 focusuri tematice şi 7 programe speciale recurente, cu filme româneşti de cinematecă, proiecţii dedicate iubitorilor de aventuri în natură sau proiecţii adaptate pentru mămici însoţite de bebeluşi.
48 de proiecţii au fost urmate de discuţii cu invitaţi speciali, de la regizori şi actori până la psihologi sau sportivi de performanţă.
Tot la Cinema Victoria a avut loc şi o serie de evenimente ale comunităţii, respective piese de teatru, recitaluri de muzică sau poezie, dezbateri şi conferinţe.
Cinematograful din zona Bălcescu a continuat să atragă în număr mare şi copii. Aceștia au venit însoţiţi de părinţi sau bunici la cele 93 de proiecţii pentru toată familia organizate în fiecare după-amiază de sâmbătă şi duminică. Cele 42 de proiecţii şcolare au atras aproape 4000 de elevi şi liceeni.
Copiii sub 12 ani reprezintă 19% din totalul spectatorilor cinematografului, iar adolescenţii beneficiază şi ei de un program dedicat: cineclubul liceenilor de la Victoria, cu discuţii şi vizionări lunare.
Cinema Timiș, redeschis în anul Capitalei Culturale Europene
Cinema Timiş, cel mai mare dintre cinematografe, cu 500 de locuri, a încheiat primul an calendaristic complet de la redeschidere.
Programul propus publicului larg a numărat 349 de proiecţii de film şi evenimente, care au atras 60.092 de spectatori.
Au avut loc avanpremierele celor mai aşteptate filme de autor americane, europene sau româneşti. 26 de proiecții au fost însoţite de discuţii cu invitaţi precum Ilie Năstase, Horaţiu Mălăele, Adrian Văncică, regizorii Stere Gulea, Tudor Giurgiu, Emanuel Pârvu sau celebrul Jacques Audiard.
Pe scena de la Cinema Timiş au avut loc şi numeroase conferinţe şi dezbateri, având invitaţi precu, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, şahistul Garry Kasparov sau istoricul Oliver Jens Schmitt.
Spectatorii au asistat la 11 spectacole de operă, balet sau concerte retransmise pe ecran de pe scenele de la Londra, Paris sau Amsterdam, dar şi de concerte live, de la trupe de rock la muzică clasică sau tradiţională.
Au fost organizate 6 festivaluri de film, de la TIFF la Les Films de Cannes şi de la Ceau Cinema la Izanagi, festivalul iubitorilor de cultură japoneză.
În plus, 12 serii tematice au adus pe marele ecran capodopere din patrimoniul cinematografic internaţional, documentare despre viaţa şi opera marilor pictori şi alte titluri prezentate în exclusivitate.
Cinema Studio, renovare completă
Anul 2024 a marcat redeschiderea Cinema Studio, care a trecut printr-o renovare completă şi s-a redeschis în decembrie, după 13 ani.
2818 spectatori i-au trecut pragul în weekendul de inaugurare, precum şi în cele două săptămâni care au urmat, dedicate programului special ’35 de ani de libertate: secvenţe de istorie pe marele ecran’. Au fost prezentate 16 filme româneşti emblematice despre Revoluţie şi tranziţie.
Programul de la Victoria și Timiș se reia în data de 10 decembrie, iar programul şi biletele sunt disponibile pe cinemavictoria-tm.ro şi cinematimis-tm.ro. Cinema Studio îşi completează echipa şi îşi va relua activitatea în scurt timp.