Povestea veche de 100 de ani din spatele unui tablou achiziționat de Muzeul Banatului din Timișoara
Secţia de Arte a Muzeului Banatului şi-a îmbogăţit colecţia în ultima vreme cu mai multe piese valoroase. Printre ele se numără şi un tablou care ascunde o întâmplare de acum aproximativ o sută de ani.
Articol de Radio Timișoara, 24 mai 2019, 14:43
Tabloul este portretul lui Titus Olariu, fost om politic, prefect al judeţului Caraş în 1933, devenit şi un faimos solist de operă. Tabloul care îl reprezintă pe protagonistîn echipament de pilot a fost realizat de contesa maghiară Ilona Szechenyi. Lucrarea tainuieste o poveste demnă de un film, pe care ne-o dezvăluie muzeograful Marius Cornea.
“Acest portret ni-l înfățișează în Primul Război Mondial, când cu avionul cade, în urma unui accident, pe moșia conților Szechenyi și o întâlnește pe tânăra contesă Ilona Szechenyi care făcuse studii de pictură la Budapesta și îi realizează portetul lui Titus exact în 1919. Contesa a emigrat după ’48 în Australia și a murit la o vârstă foarte frumoasă la aproape 100 de ani”, spune Marius Cornea
În calitate de bariton, Titus Olariu a avut concerte la opera din Cluj, Desda sau Viena. A ales să renunţe la cariera muzicală, pentru a face politică.
“Titus Olariu era descendentul unei adevărate dinastii de preoți ortodocși din zona Făget, timp de trei secole a numărat peste 50 de preoți. Titus Olariu a rupt tradiția familiei și a făcut studii de Științe Juridice și studii muzicale, a fost foarte bun prieten cu Traian Grozăvescu, a hotărât să renunțe la cariera de bariton și a făcut o carieră de înalt funcționar public. Este, la un moment dat, și prefect al județului Severin cu sediul la Lugoj”, mai spune Marius Cornea.
Portretul a fost păstrat cu sfinţenie de familia Olariu. Acum însă fiica lui Titus Olariu, fosta avocată Sanda Olariu, acum în vârstă de 85 de ani, a decis să vândă tabloul Muzeului Banatului, pentru care a donat şi alte obiecte.
“Portretul l-am achiziționat, iar toate actele, documentele legate de Titus Olariu au fost donate de fiica pilotului, fostului prefect, om politic, doamna avocat Sanda Olariu”, mai spune istoricul Marius Cornea.
În 1952, Titus Olariu a fost arestat pe motive politice şi, timp de doi ani, a fost deţinut la securitatea din Timişoara şi în lagărul de la Mărgineni. După eliberare şi-a reluat preocupările muzicale, fiind corist şi dirijor al corului catedralei mitropolitane. A murit la Timişoara în 1960.