Pregătiri pentru o nouă ediție a Colocviului Național de Folclor „Sabin V. Drăgoi”
A opta ediţie a Colocviului Național de Folclor „Sabin V. Drăgoi”, care se va desfăşura duminică, 13 octombrie, începând cu ora 10:00, la Şcoala Gimnazială Belinţ, va omagia personalitatea parohului Trifu Șepețian (1819-1887), la 200 de ani de la nașterea sa.
Articol de Radio Timișoara, 10 octombrie 2019, 19:51
Întemeietor al celei mai vechi corale rurale din „spațiul mioritic” românesc, Corul Plugarilor din Chizătău, parohul Trifu Șepețian, „cărunt la păr însă tânăr la inimă și vesel” (cum îl caracteriza un cronicar în periodicul timișorean „Luminătoriul”), a devenit un personaj aproape legendar, căruia va trebui să-i închinăm, în viitorul apropiat, un bust în bronz întru veșnică pomenire și cinstire. În toamna lui 2020, cei ce se îngrijesc de nemurirea numelui său vor organiza, la inițiativa și cu sprijinul nemijlocit al Înaltpreasfinției Sale Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, și al doamnei dr. Adela Popa, director la Consiliul Județean Timiș, jubileul de 180 de ani al venerabilei corale, spune prof. Dr. Constantin Tufan Stan, muzicolog.
La Colocviul Național de Folclor „Sabin V. Drăgoi” de la Belinţ participă personalităţi ale vieţii culturale şi publicistice din partea de vest a ţării, care vor vorbi pe teme de folclor muzical-literar, istorie şi arheologie. Partea a doua a evenimentului continuă la Căminul Cultural din Chizătău cu un spectacol muzical-coregrafic în care evoluează elevi olimpici şi profesori eminenţi de la Şcoala Gimnazială de Muzică “Filaret Barbu” din Lugoj, Ansamblul Coregrafic “Hora Belinţului” şi, invitat special, Corul “Laudae” al Protopopiatului Ortodox Român din Reşiţa.
Despre eveniment, ascultați un dialog realizat de Simona Stoiţa cu prof. Dr. Constantin Tufan Stan, muzicolog, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România: