Prima ediție, online, a Concursului Național de Flaut organizat de Facultatea de Muzică şi Teatru din Timișoara
Articol de Radio Timișoara, 27 februarie 2021, 09:26
Facultatea de Muzică şi Teatru a Universităţii de Vest din Timişoara organizează online, în luna martie, prima ediţie a Concursului Naţional de Flaut #INSUFLU, cu sprijinul Wiener Flötenwerkstatt, al Asociaţiei “Nişte Oameni” şi Euphonia Music Store.
Competiţia se adresează elevilor de liceu din România şi include două categorii: Categoria A (clasele XI – XII) şi Categoria B (clasele IX – X). Concursul se va desfăşura pe baza înregistrărilor video ale pieselor incluse în repertoriul pentru fiecare categorie şi pot fi trimise până în data de 5 martie.
Informaţii despre regulament, condiţii de participare şi specificaţiile tehnice ale înregistrărilor se găsesc pe pagina www.facebook.com/concursinsuflu
Juriul reuneşte personalităţi artistice internaţionale: Preşedinte al juriului – Matei Ioachimescu (Austria), solist internaţional, profesor asociat la Facultatea de Muzică şi Teatru a UVT; Ana Oltean (Elveţia), solist internaţional, pedagog; Kaspar Zehnder (Elveţia), dirijor şi flautist, director al Festivalului Murten Classics; Agata Igras (Polonia), profesoară la Academia de Muzică “Frederic Chopin” din Varşovia.
„Ceea ce îi interesează pe tinerii flautişti din România este să rămână în contact cu performanţa, să aibă o ţintă precisă pentru care se pregătesc. Trăim timpuri ciudate, mai ales artiştii, oameni loviţi puternic de această criză, fie ei mici sau profesionişti. Ne lipseşte pregătirea pentru un concert, pentru un concurs. Ne lipseşte scena… Concursul se numeşte #INSUFLU pentru că este vorba de suflul cu care noi, flautiştii, lucrăm, dar şi pentru că ne dorim să insuflăm un impuls artistic tinerilor flautişti din toată ţara. Fiind un concurs de muzică, se pleacă întotdeauna de la respectul faţă de partitură, de la înţelegerea textului, a-l plasa într-un context, a-l înţelege dincolo de notele muzicale… Piesele muzicale sunt alese tocmai cu scopul de a provoca la dezbatere, la cercetare, ele pun tânărul flautist să tragă paralele care să-i folosească, de fapt, în interpretare. Ne interesează şi munca de dincolo de partitură, ceea ce îl inspiră pe un tânăr flautist să cânte această muzică şi, desigur, ne interesează şi nivelul tehnic general. Participarea se anunţă a fi una masivă, peste aşteptările noastre, ceea ce ne face să credem că aceşti tineri au înţeles valoarea acestui concurs. Mă bucură faptul că există tineri în această ţară care vin cu foarte mult curaj în faţa unui juriu internaţional, un juriu imparţial” spune flautistul Matei Ioachimescu.
Detalii despre prima ediţie a Concursului Naţional #INSUFLU 2021 în dialogul realizat de Simona Stoiţa cu flautistul Matei Ioachimescu, preşedinte al juriului.
Matei Ioachimescu, flautist român de renume, are o activitate concertistică impresionantă şi este recunoscut pentru interpretările repertoriului baroc, modern, dar şi pentru recitaluri cross-over.
Este absolvent al Universităţii de Muzică din Viena, oraş unde s-a stabilit şi unde a studiat flautul cu profesoara Barbara Gisler şi muzică veche cu profesorul şi clavecinistul Ingomar Rainer.
Matei Ioachimescu este laureat al mai multor distincţii şi burse (Thyll-Dürr sau Yehudi Menuhin Foundation ) şi colaborează cu mari muzicieni din Europa, pe scene europene şi japoneze (Konzerthaus Wien, Ateneul Român, Conservatorio Santa Cecilia, Budapest Music Center sau Suntory Hall).
Albumul de debut împreună cu pianista Cătălina Butcaru, intitulat „Lumiere”, este considerat de către criticii de specialitate un produs de referinţă pentru aceste două instrumente. Ca solist prezintă atât concerte clasice, cât şi prime audiţii ale unor compozitori contemporani, împreună cu orchestre filarmonice din ţară şi din străinatate. Este cunoscut pentru turneele naţionale Legends, Paris, Playlist, Culorile Sunetelor şi La Vida Loca (proiectul cu succes internaţional pe scene din România, Austria, Polonia şi Estonia), care a adus, în martie 2019, albumul cu acelaşi nume. Matei Ioachimescu este membru fondator al Green Thing Ensemble.
Pentru activitatea sa intensă şi calitatea înaltă a proiectelor susţinute, i-a fost încredinţat titlul de „Ambasador al Integrării”, în anul 2013, de către Ministerul de Externe al Austriei. Este invitat ca membru al juriului în competiţii internaţionale şi susţine workshop-uri în Austria, Japonia, Ungaria, România şi Croaţia.
Din anul 2020, Matei Ioachimescu este profesor asociat la Facultatea de Muzică şi Teatru, a Universităţii de Vest din Timişoara.
(Foto credit: Ionuţ Macri)