Proiectul de punere în valoare a donjonului din curtea Muzeului Banatului, retrimis la Ministerul Culturii
Proiectul de punere în valoare a donjonului din incinta Castelului Huniade din Timişoara a fost retrimis spre analiză la Ministerul Culturii. Reprezentanții Direcției Județene de Cultură Timiș au trimis spre Comisia Națională de Monumente proiectul considerând că varianta propusă nu este cea mai potrivită și că ar putea afecta alte artefacte încă nedescoperite.
Articol de Radio Timișoara, 29 martie 2018, 07:38
De mai bine de un deceniu, Castelul Huniade, în care funcţionează şi Muzeul Banatului, este închis pentru consolidare şi au fost făcute lucrări parţiale. Potrivit specialiştilor, toată documentaţia trebuie refăcută de la zero, pentru că ‘este neconformă’ cu cerinţele impuse de legislaţia în vigoare.
Conform Direcției de Cultură, cei de la muzeu propun să se facă un zid de beton în curtea interioară a castelului, o ‘cuvă în jurul donjonului’.
Directorul Direcției de Cultură, Sorin Predescu, spune că membrii comisiei Ministerului Culturii au aprobat varianta de valorificare a donjonului propusă de muzeu, pe care, însă, DJC Timiş nu o agreează şi de aceea a retrimis-o spre analiză, la Bucureşti.
Consilierul de specialitate al Direcției de Cultură Timiș, arheologul Victor Bunoiu, a explicat în context că la donjonul descoperit în anul 2009, în curtea muzeului au fost mai multe controale, tocmai pentru a fi conservat. Potrivit acestuia, curtea muzeului nu a fost săpată integral, deci este posibil să mai fie descoperite şi alte ziduri care vor fi distruse pentru a se construi zidul de beton.
Donjonul medieval descoperit de arheologii timişoreni datează din veacurile XIV – XV, de pe vremea lui Carol Robert de Anjou. Descoperirea a fost întâmplătoare, adiacentă săpăturilor efectuate pentru găsirea unei fântâni medievale, a cărei existenţă a fost semnalată prin măsurători radio.
Sursa: Agerpres/ Foto: evz.ro