Public tot mai tânăr în sălile de spectacol din Timișoara, orașul unde circulă tramvaiul cu poezii
Tinerii din Timișoara mărturisesc că preferă să consume cultură online, însă prezența în sălile de spectacol sau în cinematografe este una ridicată.
Articol de Radio Timișoara, 15 ianuarie 2025, 07:15 / actualizat: 15 ianuarie 2025, 8:24
Fragmente din poeziile lui Mihai Eminescu, scrise de mână de copii de la mai multe școli din oraș, pot fi citite pe un tramvai care circulă prin Timișoara în aceste zile.
Prin acest proiect, Casa de Cultură a Primăriei Timișoara a vrut să tranforme transportul public într-un spațiu cultural.
Pe linia „de rezervă” din Piața Libertății, între orele 13:00 și 14:00, vor avea loc recitaluri de poezie susținute de actori locali.
Săli pline la cinematografele din Timișoara
În epoca digitală, pentru mulți tineri consumul de cultură se rezumă la a urmări filme pe platformele de streaming. Sunt, însă, și tineri care merg în sălile de spectacol sau la cinema.
Ioana Dragomirescu, coordonatoarea cinematografelor deținute de Primăria Timișoara susține că în ciuda ofertelor din mediul online, prezența la sălile Studio, Timiș și Victoria este foarte bună.
“Cinefilii, în primul rând, consumă film oriunde îl pot găsi, în sensul că cei care consumă sau se uită la filme online sunt dispuși să vină și la cinema. Cele două obiceiuri se completează mai degrabă decât de a să se canibalizeze. Pe de altă parte, avem un foarte proaspăt bilanț al anului 2024, cu peste 95.000 de intrări în cele două cinematografe, Timiș și Victoria, plus două săptămâni la Studio la final de an. 95.000 de intrări înseamnă o cifră absolut fabuloasă pentru un oraș ca Timișoara, care nu a mai avut cinematografe de artă de atât de mult timp și care ne arată mai multe lucruri. În primul rând, că există filme pe care le găsești doar pe ecranul de la cinema, pe care nu le vei găsi online. Există, de asemenea, experiența în condiții tehnice excelente, pe care cinematograful e unicul mediu care ți-o poate oferi. Cel mai important, aș spune, există unicitate experienței de a vedea un film împreună cu alți oameni. Se râde la unison, se lăcrimează, poate, la unison. Este o emoție colectivă care se creează acolo, în sala de cinema și care nu este reproductibilă acasă, pe canapea, în fața unui ecran mic”, spune Ioana Dragomirescu.
Public întinerit la Opera Națională Română din Timișoara
La rândul său, directorul Operei Naționale din Timișoara, Cristian Rudik, susține că relația cu publicul timișorean este una special, chiar dacă experiența pandemiei a fost una dură.
“După pandemie nu s-au umplut sălile ușor și nu s-au rupt porțile operei așa cum ne-am dorit noi pe durata pandemiei și nu numai. Ale opere și în general ale instituțiilor de cultură, mai ales de spectacole. A fost un drum greu care a încetat, a venit luminița de la capătul tunelului cam în octombrie 2022. Cu mândrie putem spune că sălile sunt pline și arhipline, s-a schimbat publicul, s-a întinerit publicul și cu siguranță este și efectul adrenalinei pe care o secretăm încă datorită anului 2023, care a fost definitoriu fiind Capitală Culturală Europeană”, spune Cristian Rudic.
În România, Ziua Culturii Naționale a fost instituită prin lege în anul 2010 și este o sărbătoare națională celebrată anual pe data de 15 ianuarie. Această dată a fost aleasă pentru a coincide cu ziua de naștere a poetului național Mihai Eminescu,
Reporter: Daniel Dancea