Putem atinge arta? Finisajului expoziției de pictură Cosmocentric, adresată și nevăzătorilor | FOTO & VIDEO
Putem atinge arta?
Articol de Radio Timisoara, 24 mai 2023, 08:19 / actualizat: 19 decembrie 2023, 14:13
Ce relevanță are pictura pentru persoanele nevăzătoare și cum putem facilita accesul nevăzătorilor într-o galerie de artă?
Câteva întrebări pe care le lansează și le provoacă Livia Mateiaș în cadrul finisajului expoziției Cosmocentric. Problematizarea acestor întrebări ne sensibilizează asupra modalităților diferite de percepție și asupra fațetelor multiple de cunoaștere, interpretare și înțelegere a realității. Punctul de referință unic devine interpretabil prin intermediul propriilor simțuri și prin intermediul experiențelor pe care fiecare dintre noi le trăim.
Livia Mateiaș vă invită la explorarea conceptului NOI UNUL care vorbește despre unitate și infinit cosmic printr-o expoziție de pictură sub titlul Cosmocentric. Creațiile reimaginează cosmosul printr-o privire poetică, interioară.
Expoziția Cosmocentric este despre lumină, despre energie, despre un punct de vedere unic al universului Cosmotic pe care artista Livia Mateiaș îl definește ca fiind universul interior.
În data de 24 mai, de la ora 17, sunteți invitați la Finisajul expoziției Cosmocentric, la Galeria Rotonda de la Casa de Cultură a Municipiului Timișoara (Str. Miron Costin Nr.2). În cadrul Finisajului veți avea ocazia să ascultați un concert de pian susținut de pianistul Teodor Rădulescu, să descoperiți expoziția și să discutați cu Livia Mateiaș, creatoarea picturilor.
Expoziția este deschisă și persoanelor nevăzătoare care sunt invitate să atingă și să descopere tactil picturile, care au un relief de suprafață.
În partea a doua a evenimentului, începând cu ora 18 doritorii pot participa la un atelier creativ ghidat de Livia Mateiaș. Participarea este gratuită însă pentru atelier vă rugăm să vă înscrieți la prin completarea formularului la linkul: https://forms.gle/SFLsdSwsn6NRsCUG9
Expoziția a fost vernisată în data de 4 mai și este deschisă până în 25 mai la Galeria Rotonda de la Casa de Cultură a Municipiului Timișoara (Str. Miron Costin Nr.2).
Theodor Alexandru Rădulescu (n. 2002)
este student în anul III la Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul UVT, secția pian, clasa lector univ. dr. Aida Marc. În paralel cu pianul studiază orga și naiul.
A participat cu succes la concursuri naționale (Timișoara, Arad, Reșița, Cluj) și internaționale (San Bartolomeo Al Mare – Italia, Smederevo – Serbia, Sofia – Bulgaria), la recitaluri (Timișoara, Deva, Hunedoara, Oradea, București, Iași).
Livia Mateiaş este un spirit liber şi creativ. A urmat studii de Licență, Master şi Doctorat la Facultatea de Arte şi Design Timişoara, cu specializarea grafică și un Master în Management la Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor Timișoara. Este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România din anul 2009 şi co-fondatoarea studioului de artă şi design artouching (2014) și a platormei DIGITAL:CANVAS (2018).
Ca forme de expresie artistică folosește grafica, pictura, arta digitală, instalația și performance-ul adaptând ușor tehnica pentru a transmite ideea. Participă la expoziții şi rezidențe artistice atât în țară cât şi în străinătate.
De-a lungul timpului a ținut peste 100 de ateliere creative pentru diferiți beneficiari. A ințiat și implementat în Timișoara câteva proiecte printre care Arta în comunitate, Fluid, Acasă pe Pământ, Podul de Poveste – comunitatea creativă Croșetăm Povești și Poduri, Pixel_ART etc.
Este o fire veselă și optimistă, care explorează infinitul cosmic prin artă.