Restaurare inedită la Casa Cuza din Timișoara. Ce spun specialiștii despre rezultatul lucrărilor
În Timişoara, viitoare Capitală Culturală Europeană, a început, rând pe rând, restaurarea clădirile de patrimoniu. Unele sunt încă acoperite de schele, altele aşteaptă să intre în renovare, pentru că au fost emise autorizaţiile. Sunt însă şi clădiri unde restaurarea s-a încheiat cu succes. Este şi cazul fostul han “Der Trompeter”, devenit hotelul Hungaria. Clădirea, cunoscută astăzi drept Casa Cuza, se află pe colţul străzilor Eugeniu de Savoya cu Augustin Pacha. Directorul Direcţie de Cultură şi Patrimoniu, Sorin Predescu se declară mulțumit de rezultatul lucrărilor de restaurare.
Articol de Radio Timișoara, 15 noiembrie 2017, 12:30
“Lucrările au ieșit bine, în sensul în care detaliile au fost bine păstrate și, până una alta, este o restaurare reușită. Se schimbă real înfățișarea clădirii mai ales că înainte clădirea fusese tratată neunitar cu foarte multe intervenții neconforme. S-a uniformizat imaginea clădirii și detaliile apărut foarte frumos”, spune Sorin Predescu.
Pentru prima dată la o restaurare de faţadă în Timişoara, s-a folosit o tehnologie inedită. S-a utilizat un sistem de curăţare prin sablare uscată, ceea ce a scurtat mult timp lucrările. Mai rămâne acum să se refacă turnul clădirii.
„În principal, fostul han este o clădire care va ajunge la potențialul maxim când i se va schimba și turla, când se va face reparația la turlă. E o altă etapă. Fiind făcută pe banii proprietarilor, urgența a fost fațada. Acel turn e funcțional, doar că nu arată foarte bine și probabil vor trebui înlocuite anumite componente din el pentru că acum arată bine fațadele”, spune Sorin Predescu.
Conform directorului Direcției pentru Cultueă Timiș, veştile numărul autorizaţiilor pentru refacerea faţadelor a crescut vertiginos în ultimii doi ani.
O altă clădire istorică dezvelită recent este Biblioteca Academiei, tot de pe strada Augustin Pacha. Au început lucrările la Palatul Marşal din Piaţa Maria, iar în curând va intra în reabilitare şi Palatul Băncii de Scont, din Piaţa Unirii.
Ascultați reportajul realizat de Loredana Demaio și Ștefan Both: