Șindrila celei mai vechi biserici de lemn din Timiș a devenit obiect al unei expoziții-manifest

Articol de Radio Timișoara, 22 noiembrie 2016, 09:48
Instalația se dorește a fi o mărturie a distrugerii și nepăsării comunităților și vrea să atragă atenția publicului asupra situației în care se află bisericile de lemn din Banat. Expoziţia mai cuprinde fotografii ale altor biserici gârbovite de veacuri şi uitate de cei care ar fi trebuit să le protejeze. Unele dintre acestea fie au fost restaurate, fie sunt în curs de restaurare, fie sunt studiate.
Arhitectul Alexandru Buftea, curatorul expoziţiei şi reprezentant al echipei ‘Biserici Înlemnite’, spun că, înainte de venirea iernii, biserica este acoperită cu o membrană tensilă și va fi mai fi protejată cu o folie pentru a preveni pătrunderea zăpezi viscolite.
Judeţul Timiş a pierdut de-a lungul anilor peste 300 de biserici din lemn, majoritatea dintre ele construite în interioarele cimitirelor vechi săteşti. Un grup de tineri arhitecţi, peisagişti şi antropologi timişoreni au constituit o echipă interdisciplinară care caută soluţii pentru stoparea acestui patrimoniu bănăţean. Soluţiile salvatoare identificate de ei vor putea fi folosite şi pentru celelalte biserici din lemn din ţară.
Din 339 de biserici din lemn, Banatul mai păstrează 17 monumente de lemn de această natură, spune preşedintele Asociaţiei Peisagiştilor din România (ASOP) – filiala teritorială de Vest, peisagistul Andrei Condoroş.
Foto: competition.betacity.eu