Spectacol de teatru în camion, dans nomad sau expoziție în grădina verticală. A fost definitivat programul Timișoara 2023 pentru următoarele luni
Articol de Radio Timișoara, 22 martie 2023, 11:25
Timișoara deține de o lună titlul de Capitală Europeană a Culturii, eveniment marcat prin deschiderea oficială din 17-19 februarie. După weekendul inaugural, plin de efervescență și evenimente lucrurile s-au mai domolit.
În perioada următoare, publicul a fost atras de expozițiile deschise în debutul manifestărilor. Expoziția “Chronic Desire. Sete cronică”, găzduită în patru spații din oraș, a fost vizitată de peste 15.000 mii de persoane, iar retrospectiva “Victor Brauner. Invenții și magie”, de la Muzeul de Artă, de peste 8.000 de persoane.
Cei mai mulți vizitatori au fost înregistrați la Pepiniera, grădina verticală din Piața Victoriei din Timișoara. Până acum a urcat în turn peste 35.500 de persoane.
“Avem un bilanț al evenimentului de deschidere. Am avut o cifră, confirmată de către cei de la Jandarmerie, de 17.000 de oameni în Piața Unirii, iar în continuare vedem că expozițiile care rămân deschise până pe data de 23 aprilie atrag un public numeros. Bineînțeles că nu putem menține același nivel de public pentru restul zilelor, pentru care mai rămâne deschisă expoziția, însă în weekend avem cifre de 400-500 de persoane”, spune Ramona Laczko-David, coordonator de proiect la Centrul de Proiecte Timișoara.
Reprezentanții Centrului de Proiecte mai spun că programul Timișoara 2023 pe următoarele trei luni a fost definitivat.
“Am împărțit următoarele trei luni highlight-urile care vor urma în în program. Cred că deja a apărut în peste tot în media, spectacol de teatru <Rimini Protokoll> al Teatrului Basca. Ne așteptăm să fie perioadă intensă de acum încolo. Există o echipă care permanent actualizează site-ul asociației”, mai spune Ramona Laczko-David.
Programul “Oameni” își propune să facă vizibil ceea ce este invizibil, promovând valori precum dialogul, înțelegerea, respectul și solidaritatea între diferite grupuri vulnerabile și comunități ale orașului.
“Aici vorbim despre comunitățile rroma, comunitățile LGBTQ. Avem o producție absolut spectaculoasă, o coproducție între Teatrul Basca și Rimini Protokoll, este un spectacol documentar de teatru într-un camion modificat, care va circula prin orașul Timișoara. Este creat împreună și este performat de doi șoferi de TIR, deci iarăși o altă comunitate invizibilă a orașului. Urmează un alt spectacol de teatru <Translucid>, care va pune în discuție drepturile comunității trans din Timișoara și este o premieră la nivel național. Aș menționa și prezența lui Orhan Pamuk, pe 3 aprilie”, spune Corina Oprea, curatoarea pentru programul “Oameni”.
Secțiunea “Locuri” din cadrul programului Timișoara 2023 va activa tot orașul, nu doar centrul. Vor fi evenimente în piețele Iosefin și Traian, dar și în alte cartiere din oraș sau chiar în localități din apropierea Timișoarei.
“Un proiect foarte interesant este acesta, <Orașul paralel>, organizat de Asociația Diogene în parteneriat cu Teatrul Maghiar. Un teatru itinerant în cartierele istorice din Timișoara, în Fabric și Iosefin. Harababura Vintage Fair, în mai, la Palatul Ștefania, <Launmomentdat în Parc>, în iunie, în Parcul Regina Maria și <The Secret Garden>, o expoziție în pepinieră, în luna iunie. Unfold motion, propune sesiune dans nomad la Lugoj, Jimbolia, Kikinda, Dumbrăvița și Timișoara”, spune Cosmina Gogea, responsabilă pentru secțiunea “Locuri”.
Tot în cadrul programului Timișoara 2023, în 31 mai și 1 iunie, la Filarmonica Banatul vor avea loc două spectacole susținute de Orchestra Națională a Franței, dirijată de Cristian Măcelaru.
La Cinema Victoria, în luna aprilie sunt programate două documentare din ciclul “Timișoara. Harta secretă”, iar în perioada 16-18 iunie, este programat festivalul District 23, pe Aerodromul Cioca.