Teatrul Național îi readuce la Timișoara pe John Malkovich și Pippo Delbono. Ada Hausvater: Teatrul este nemuritor
Ziua Mondială a Teatrului este marcată anual pe 27 martie, având scopul de a promova arta teatrală și de a sublinia importanța sa în societate.

Articol de Radio Timișoara, 27 martie 2025, 12:44
Una dintre cele mai vechi forme de artă, teatrul a evoluat odată cu societatea. Dacă în Grecia Antică tragedia și comedia erau folosite atât pentru divertisment, cât și pentru educație, în Evul Mediu teatrul transmitea mesaje religioase. Renașterea a adus o revoluție în dramaturgie, iar autori precum William Shakespeare și Molière au creat opere care reflectă complexitatea naturii umane.
Teatrul ca spațiu de reflecție și educație
În epoca modernă, teatrul a devenit un spațiu de experimentare artistică și de dezbatere a marilor probleme sociale. Și păstrează un rol esențial, spune Ada Hausvater, regizor și director al Teatrului Național “Mihai Eminescu” din Timișoara.
“Cred că teatrul are unul dintre cele mai importante roluri. Rol formator, rol de opinie, rol de a crea fenomenul de grup, rolul de a crea solidaritate, de a crea empatie, de a educa, de a întoarce la comunicare, de a redeschide acele canale închise în timp, de a asculta ceea ce se întâmplă pe scenă, de a-ți asculta omul de lângă tine, din sală, de a reacționa la ceea ce se întâmplă și, iată, în felul acesta, practic de a deveni implicat într-un mod uman, frumos, important și care, de fapt, real, dezvoltă societatea”, spune Ada Hausvater.
Teatrul – un loc de redescoperire a sinelui
Teatrul rămâne o formă de artă necesară și locul în care omul se întoarce pentru a se redescoperi.
“Poate nu vrem fiecare să fim președintele României, poate nu vrem fiecare să fim marii conducători ai lumii, în schimb ne dorim fiecare, cu siguranță, să fim foarte buni în ceea ce suntem, să fim fericiți în familiile noastre, să reușim în viața noastră și toate aceste lucruri le putem descoperi noi mergând la teatru. Și iată, teatrul are și această componentă în acele spectacole aparte în care te redescoperi pe tine, în care vorbim despre marile teme de la Oedip la Ana Karenina, în care te descoperi într-un context nu neapărat politic, nu neapărat manifest dorind să arăți ceva, ci pur și simplu descoperind umanitatea. Cred că pentru noi ca societate și pentru România, mai ales, e foarte importantă și această parte în care să ne descoperim, să ne vedem și să lucrăm cu noi mai departe. Dar să ne vedem pe noi cum suntem. Nu să vedem alte imagini despre noi decât cea reală”, spune Ada Hausvater.
Teatrul și noile generații
Într-o eră dominată de tehnologie și digitalizare, teatrul păstrează autenticitatea emoțiilor și creează un cadru pentru reflecție. Este surpriza pe care o au noile generații de spectatori, spune Ada Hausvater.
“Vă dau un exemplu: când am făcut cu Subcarpați, au intrat în sală o grămadă de oameni care nu fusese niciodată la teatru, spunând că ei n-au crezut că la teatru poate fi așa. Dar era un spectacol de teatru profesionist, foarte serios, asumat, dar nu s-au așteptat. Și au început să vină la teatru oameni tineri, studenți, elevi de liceu, pasionați care au deschis o ușă care lor li se părea închisă, li se părea că nu e pentru ei. Nu înțeleg chestia asta. Adică de ce nu poți să vii la teatru în blugi? Poți să vii cum vrei la teatru, în blugi, poți să vii și în pantaloni scurți. S-ar putea ca data viitoare să vii în pantaloni lungi, dar hai să vezi. Și apoi vei descoperi și vei învăța. Teatrul are această mare calitate ca, după ce ai intrat, să te întorci la el și să te întorci să înveți regulile și să vrei să intri în lumea lui”, punctează Ada Hausvater.
Colaborări ale Teatrului Național din Timișoara în 2025
Pentru Naționalul timișorean, anul 2025 înseamnă reluarea unor mari colaborări. Așa se face că va reveni cu o nouă producție regizorul italian Pippo Delbono, în vreme ce John Malkovich devine un obișnuit al scenei timișorene.
“A fost foarte important nu doar că e vedetă de film, ci faptul că e un actor de teatru foarte important și și-a construit cariera lucrând în același timp teatru. Deci, practicând mai departe, luându-și această esență, sevă din teatru, fiind direct compatibil cu principiile Teatrului Național din Timișoara. Anul acesta ar trebui să avem încă, așteptăm încă o întâlnire cu John Malkovich la Timișoara”, promite Ada Hausvater.
Teatrul – o artă nemuritoare
Indiferent de epocă, teatrul continuă să fie o formă de artă necesară care oferă o voce celor care vor să schimbe lumea. Concluzia îi aparține Adei Hausvater.
“Chiar cred că teatrul este nemuritor. Teatrul egal om.”
Reporter: Mihaela Ioncelescu