Timișoara nu figurează în strategia Ministerului Culturii pe 2016
Ministerul Culturii a publicat Strategia Culturii și Patrimoniului Național. Obiectivele acestei strategii pentru anul 2016 prevăd obținerea finanțării și demararea procedurilor pentru restaurarea și modernizarea mai multor instituții de cultură din București și din țară. Timișoara lipsește de pe lista de priorități a Ministerului Culturii.
Articol de Radio Timișoara, 19 ianuarie 2016, 18:03
Sorin Predescu, directorul Direcţiei Județene de Cultură şi Patrimoniu Timiș spune că nu vede în această strategie un act ostil la adresa Timișoarei.
Printre instituțiile care aparțin Ministerului Culturii avem doar Teatrul Național și Opera Națională. Această clădire aparține Primăriei Timișoara. Nu știu în ce măsură este lăsată pur și simplu Timișoara pe dinafară, eu cred că e nevoie de reparații urgente mai ales la, pentru că și-a asumat Teatrul Național, la vechea Sinagogă din Cetate. Acum, n-ar fi un act ostil la adresa Timișoarei. La obiectivele enumerate în strategie există, într-adevăr, niște urgențe. Sunt multe lucruri pe care le face Ministerul Culturii și pentru care poate fi criticat. Pentru faptul că-și propune să repare niște clădiri care-i aparțin și, întîmplător, nu e nici una dintre ele în Timișoara, asta nu pot să o i-au ca pe un act de agresiune la adresa Timișoarei.
Lista de obiective a Ministerului Culturii prevede, între altele, ca, până în iulie 2016, să obțină finanțare și să înceapă construcția unei săli de concerte de 2.000 de locuri în București.
Ministerul are în vedere restaurarea și modernizarea clădirii Muzeului Național de Istorie a României și restaurarea clădirii Teatrului Național “Lucian Blaga” din Cluj-Napoca.
La Iași se vor finaliza în primăvară lucrările de consolidare și restaurare a Palatului Culturii.
În același document este prevăzută demararea lucrărilor de consolidare și restaurare a Muzeului Național al Țăranului Român, în ianuarie, iar în septembrie, restaurarea Bibliotecii Franceze “Omnia” din Craiova.