Trei ani de restaurări au schimbat în bine aspectul cetăţii Deva. Redeschiderea ei a fost marcată de un atractiv spectacol.
Noua faţă a monumentului istoric reprezentativ al municipiului Deva, a atras duminică, mii de turişti. În ultimii trei ani, accesul la incintele sale exterioare a fost restricţionat.
Articol de Mihai Junea, 4 aprilie 2016, 11:31
În toată această perioadă, s-a lucrat la restaurarea celor două incinte exterioare ale Cetăţii. În prima incintă accesul este oprit, poarta acesteia fiind acoperită cu stinghii. Totuși cei care ajung în fortăreața medievală recondiționată cu ajutorul unei investiții de aproape nouă milioane de euro, prin finanțări din Fondul European de Dezvoltare Regională, au nevoie de cel puțin o oră pentru a parcurge traseul prin Cetate.
Lucrările de restaurare au inclus cercetarea arheologică, refacerea zidurilor şi a porţilor, a Camerei de Artilerie a Bastionului, a drumului de acces, precum şi finisaje. De asemenea, a fost construit un pod de acces între incintele II şi III, în cadrul unor investiţii suplimentare realizate de administraţia locală. „Rezultatul proiectului de restaurare este unul bun. Lucrările au fost realizate sub supraveghere arheologică şi a Comisiei Monumentelor Istorice, iar consructorii nu s-au abătut de la proiect”, afirma Angela Kalauz, arhitecta şefă a Devei.
Nu mai puţin încântat s-a arătat şi primarul Devei, Petru Mărginean:
Cetatea Devei a reintrat în circuitul turistic duminică, momentul fiind marcat prin paradele ordinelor cavalereşti din Braşov, Târgu Mureş, Sebeş, Sighişoara şi Hunedoara. Apoi au avut loc spectacole de reenactment istoric, pe platforma de Artilerie, la care au participat Terra Dacica Aeterna, Ordinul Cavalerilor de Hunedoara şi Ansamblul Rennaissance, și recitaluri ale rupei Arhaica și ale grupului Cimpoierii din Transilvania.
De-acum, încolo, urmează revenirea în circuitul turistic, dar şi într-unul al evenimentelor, ne-a declarat directorul Complexului Cetate, Alexandru Gruian: