? Trei premii câștigate de Teatrul Național din Timișoara la Gala UNITER
Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm
Articol de Radio Timișoara, 9 mai 2017, 12:48 / actualizat: 9 mai 2017, 15:44
Naționalului timișorean i-a fost decernat Premiul special pentru proiecte inedite şi realizări remarcabile. Senatul UNITER a acordat această distincție TNT pentru unul dintre cele mai ambițioase proiecte de infrastructură culturală din România ultimilor 25 de ani: Sala 2. Din 2016, la opt ani după transformarea fostului manej imperial într-o modernă sală de teatru, Teatrul Național a făcut un al doilea pas istoric, transformând Sala 2 în primul său spațiu exclusiv, prin trecerea sa în patrimoniul Ministerului Culturii și administrarea teatrului. Primarul Timișoarei, Nicolae Robu a înmânat distincția managerului Ada Hausvater, aceasta mulțumind publicului care a validat prin prezența sa la spectacolele de la Sala 2 efortul echipei Naționalului.
”Felicit pentru acest premiu publicul, care a dovedit de șapte ani de când am renovat Sala 2, că este un loc important, în care se poate crea fascinant. Felicit echipa Teatrului Național din Timișoara, care în toți acești șapte ani a lucrat aici. Și nu în ultimul rând, felicit toate autoritățile care înțeleg și vor înțelege cât de important este să finanțezi cultura”, a spus managerul Teatrului Național din Timișoara.
Un al doilea premiu special acordat de Senatul UNITER a fost acordat actriței Irene Flamann Catalina „pentru o viaţă dedicată Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara”, distincție înmânată de actorul Ion Rizea. Irene Flamann Catalina a mulțumit celor două familii ale ei – căci teatrul i-a fost mereu la fel de apropiat.
Un al treilea premiu cu rezonanță pentru Naționalul timișorean a fost Premiul pentru întreaga activitate – Critică și istorie teatrală. Actorul Victor Manovici a vorbit despre cariera Marianei Voicu, autoarea Istoriei Teatrului Național „Mihai Eminescu” – 1945-2005, dar și despre puterea ei și loialitatea față de teatrul în care și-a scris destinul profesional și uman, de asemenea.
Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm