Turneul Pianul Călător ajunge la Deva
Articol de Radio Timișoara, 10 aprilie 2017, 14:06
La Chişinău, Iaşi şi Piatra Neamţ, primele localităţi de pe traseu, Horia Mihail a fost primit cu multă căldură şi entuziasm.
„Parcă am fost la biserică, cu aşa stare am plecat. De linişte şi pace”. „Ce muzică frumoasă, ce pianist extraordinar. A fost atât de frumos încât aş fi dorit să nu se mai termine”. „Valsul chiar este irezistibil, mai ales cântat aşa. Nu este vorba despre dans, ci despre o muzică care merge la suflet”, au spus spectatorii.
Horia Mihail interpretează în acest turneu adevărate bijuterii muzicale ale unor compozitori precum Schubert, Brahms, Dvorak, Chopin, Ravel, Debussy. „Sunt toate piese noi pentru mine, nu le-am mai cântat, le-am învăţat acum, pentru acest turneu. Ideea îmi aparţine şi am fost inspirat de un alt pianist pe care l-am auzit cu mulţi ani în urmă cântând un astfel de program. Văd că are succes şi mă bucur. Mai văd că de la an la an, publicul întinereşte, ceea ce dovedeşte că aceste poveşti muzicale ajung unde trebuie”, declară pianistul.
Este deja binecunoscută povestea acestui turneu desfăşurat cu scopul de a aduce bucurie melomanilor, dar având şi obiectivul generos de a dărui unui oraş un pian de concert cu drept de folosinţă pentru următorii ani. În urma celui de-al şaptelea turneu, Pianul Călător va rămâne la Caracal, oraş care a găzduit în frumoasa sa sală de teatru mai multe spectacole ale turneelor organizate de Radio România, publicul umplând-o de fiecare dată şi răsplătind artiştii cu multe aplauze, ceea ce arată apetenţa sa pentru muzica de calitate. Din momentul în care Pianul Călător va fi încredinţat comunităţii spre folosinţă, alte evenimente muzicale de marcă vor fi posibile în oraş.
La Tulcea, Roman, Deva şi Alba Iulia pianistul reîntâlneşte celelalte piane călătoare, rămase acolo în anii 2013, 2014, 2015 şi 2016. Traseul turneului va putea fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvenţele posturilor publice de radio.
ITINERAR:
11 aprilie – Deva, Sala Pro Arte;
12 aprilie – Alba Iulia, Casa de cultură;
13 aprilie – Sfântu Gheorghe, Centrul de Cultură Arcuş;
19 aprilie – Bucureşti, Sala Radio;
21 aprilie – Tulcea, Teatrul Jean Bart;
24 aprilie – Buzău, Teatrul George Ciprian;
25 aprilie – Târgovişte, Muzeul Naţional de Istorie;
26 aprilie – Slatina, Centrul Cultural Eugen Ionescu;
27 aprilie – Caracal, Teatrul Naţional;
28 aprilie – Piteşti, Centrul Multifuncţional;
3 mai – Braşov, Sala Patria;
4 mai – Bistriţa, Sinagoga.
Un eveniment Radio România
Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România, Asociaţia Culturală Accendo.
Coproducători: Radio România Cultural, Radio România Regional şi TVR 3.
Sponsori: JTI, Sense, Erste Private Banking-serviciu oferit de BCR, ALRO Slatina, Ade Gas Oil, Senia Music.
Parteneri : ICR Chişinău, Sala cu Orgă Chişinău, Mercure Bucharest City Centre, Bistro Matrioska.
Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Sala cu Orgă Chişinău, Radio Chişinău, Filarmonica Moldova Iaşi, Liceul de Arte Victor Brauner, Centrul de Cultură şi Arte Carmen Saeculare, Academia de Muzică Gheorghe Dima Extensia Piatra Neamţ, Casa de Cultură din Roman, Consiliul Judeţean Hunedoara, Asociaţia Culturală DevArt, Colegiul Naţional Decebal Deva, Municipiul Alba Iulia, Centrul de Cultură Arcuş, Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primăria din Tulcea, Consiliul Judeţean Tulcea, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, Centrul Judeţean de Cultură şi Artă Buzău, Teatrul George Ciprian Buzău, Centrul Cultural Eugen Ionescu din Slatina, Asociaţia Culturală Center Inter Art, Primăria Slatina, Asociaţia Fiii şi Prietenii Caracalului, Teatrul Naţional din Caracal, Filarmonica Piteşti, Filarmonica de Stat din Braşov, Centrul judeţean pentru cultură Bistriţa, Sinagoga din Bistriţa.
Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Media Trust, România TV, Caţavencii, Observator Cultural, Zile şi Nopţi, Liternet, Bussines Review, Ziare.com, Accent TV, agentiadecarte.ro.