Zidurile Memoriei, Piața, Bega și Cămine în mișcare, programul pe 2018 al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană
Proiectul Timişoara Capitală Culturală Europeană aduce noi evenimente printre care <Zidurile memoriei> dedicat Centenarului Marii Uniri sau <Cămine în mişcare>, manifestări care vor aduce cultura de masă în toate cartierele. Sunt vizate și proiecte culturale prin care tradiţiile românilor din Serbia vor fi făcute cunoscute în Banatul românesc.
Articol de Radio Timișoara, 14 februarie 2018, 08:30
Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană a prezentat strategia pentru anul 2018. În prezența a numeroși oameni de cultură, reprezentanți ai unor asociații, ONG-uri și instituții publice, reprezentanții Asociației au dezvăluit cele mai importante momente ale anului ce vor fi implementate conform dosarului de candidatură.
În 2018 continuă etapa a doua a Start-Up-ului demarat anul trecut însă vor apărea mai multe noutăți, spune directorul ATCCE, Simona Neumann.
“Vom continua activitățile de formare și dezvoltare a capacității profesionale a sectorului cultural, atât instituțional cât și mai ales indepenedent, ceea ce înseamnă mai concret formare de manageri culturali, producători de festivaluri de mare amploare. Vom avea și activități mai vizibile mai ales în spații publice și anume vor avea un ciclu de evenimente în Piața Libertății care se numește <Piața>. Va consta într-o serie de spectacole în domeniul artelor performative care îmbină tradiția cu formele de expresie moderne și contemporane”, spune Simona Neumann.
Tot în acest an va fi demarat un prototip în pregătirea marelui festival <Bega> din 2021, care se va desfășura pe apă.
“Acest festival de anul acesta se va desfășura pe parcursul mai multor zile. Sigur că vom mai avea un proiect foarte interesant care se derulează în Banatul istoric împreună cu românii din Serbiași va căuta să valorifice tradițiile românilor din Serbia. Apoi vom avea o activitate care se numește <Cămine în mișcare> și este de fapt un proiect de turism cultural în regiunea Banatului, pentru ca în 2021 să putem constituim trasee culturale pentru turiștii care vor veni”, a exemplificat Simona Neumann, directorul ATCCE.
Tot în acest an trebuie să demareze proiectele legate de infrastructură. Cel dintâi este realizarea centrului de cultură, artă și tehnologie MultipeXity, mai spune Simona Neumann.
“Proiectul MultipleXity este făcut în colaborare cu Primăria Municipiului Timișoara care va asigura infrastructura, deci clădirea propriu-zisă. Noi vom coordona la nivelul Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană acest proiect pentru că în oraș sunt deja câteva inițiative private care tind să îmbogățească acst proiect. Va consta mai ales în crearea unui spațiu de mai mari dimensiuni care să adune spații de lucru pentru specialiști din IT și alte industrii culturale și creative, un centru pentru vizitatori în 2021”, a explicat Simona Neumann.
Un alt proiect va fi <Zidurile memoriei>, care va fi dedicat Anului Centenar al Marii Uniri de la 1918. Proiectul presupune crearea unui perete, pe una dintre feţele căruia artiştii să-şi aducă contribuţia cu privire la ceea ce înseamnă memoria Timişoarei. Pe cealaltă parte a peretelui vor contribui diverse asociaţii civice, consiliile de cartier, de sport, de tineret, ale minorităţilor şi va fi replicat şi în unele cartiere, a mai adăugat președintele ATCCE.
La finalul întâlnirii desfășurate la Universitatea de Vest, la secțiunea de întrebări s-au aprins din nou spiritele. Unii participanți au contestat valoarea proiectului inițiat de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană în contextul în care acesta respectă planul din dosar, aprobat de Comisia Europeană.