? Cea mai veche fabrică de ţigări din România poate deveni un megacartier cultural
Articol de Radio Timișoara, 7 noiembrie 2016, 07:01
Vechea Fabrică de Ţigarete, ridicată în 1847, în cartierul Iosefin, ar putea deveni un impresionant centru cultural, aidoma fostei fabrici de cărămizi de la Gyor, Ungaria, fostă capitală culturală, în 2014. Arhitectul Ioan Şandru se gândeşte de ani buni la această variantă.
Studiul l-am demarat acum patru ani, însă acesta a pornit oarecum indirect. Aveam de făcut un studiu pentru Elba şi împrejurimile ei. În felul acesta a fost inclusă şi fabrica de ţigarete. Ulterior, am realizat ce valoare reprezintă această construcţie industrială şi am detaliat puţin partea de studiu. Este foarte generoasă ca spaţii interioare şi exterioare. Se pretează unei refuncţionalizări în sensul realizării unui hub cultural acolo
Ioan Şandru s-a gândit şi cum va recompartimenta imobilul, întrucât există suficient spaţiu pentru un hotel sau hostel, care poate fi închiriat pentru artişti. Se pot dezvolta în zonele de parter şi în curţile interoare spaţii comerciale, restaurante, cafenele, precum şi spectacole în aer liber.
Un alt avantaj formidabil este locaţia fostei fabrici de ţigări, în zona istorică Iosefin, în apropierea Gării de Nord şi a canalului Bega lângă, nefiind departe nici de centrul Timişoarei.
Cea mai veche fabrică de ţigări de pe teritoriul actualei Românii, în prezent, nu este folosită. Ea este în proprietatea unui fond de investiţii din Bucureşti, care aşteaptă o ofertă. Conform arhitectului Ioan Şandru, există două variante, una, ca fabrica să fie cumpărată de autorităţi sau de un om de afaceri care doreşte să o tranforme într-un mare centru cultural. Un lucru este cert, fabrica este monumet istoric şi nu poate fi demolat.
Ascultaţi reportajul în format audio realizat de Ştefan Both: