Diminețile satului, impresii de la Festivalul vânătorilor şi pescarilor din Caraş-Severin
Ediția a VI-a a Festivalul vânătorilor şi pescarilor din Caraş-Severin a avut loc la finalul lunii mai.
Articol de Radio Timișoara, 29 iunie 2024, 14:09
Emisiunea „Diminețile satului” de duminică, 30 iunie, între orele 7.00 și 9.00, vă invită la Oraviţa, unde s-a desfășurat Festivalul vânătorilor şi pescarilor din Caraş-Severin.
Realizatorul emisiunii, Mihai Anghel, vă promite că veţi cunoaşte vânători şi pescari, mai puţini pescari, şi veţi afla lucruri minunate.
Întâlnirea vânătorilor şi pescarilor din Caraş-Severin a atras pasionaţi din ţară, dar şi de la vecini, din Serbia. Printre goşti Puiu Oprea, fostul preşedinte al vânătorilor timişeni, cel care ani la rând a organizat la poligonul de la marginea Timişoarei minunate reuniuni ale pasionaţilor de cinegetică.
Clubul din Reşiţa este fruntaş şi prin prisma faptului că are în echipă pe fostul mare campion de box Francisc Vaştag, dar şi pe Ioan Borduz, iniţiatorul, cu ani în urmă, al acestor evenimente, devenite între timp extrem de atractive.
Pe lângă trofee, cei de la Cornereva au adus şi gustări apetisante, dar nici cu ceaunul nu s-au lăsat mai prejos. Iar în timp ce se preparau bunătăţi la ceaun, goştii au luat o bucată de brânză şi au stat de vorbă cu Moş Picură.
Clubul de la Oţelu Roşu a avut parte de oaspeţi chiar şi înainte de a fi gata mâncarea. Printre ei, Cornel Lera, directorul AJVPS Timiş. Primarul din Glimboca şi preşedintele AJVPS Caraş-Severin pot fi trecuţi mai degrabă la gazde.
Preparatele din ceaunele celor de la Băile Herculane sunt aproape gata. Gazde acum câţiva ani a unei ediţii foarte reuşite, cei din staţiunea de pe malul Cernei abia aşteaptă să primească din nou oaspeţi. Obiceiul locului, să fie mereu pregătiţi să le treacă lumea pragul.
Reşiţa, oraş mare, cu grupe de vânătoare. Cei de la grupa a doua, pe lângă preparatele la ceaun au făcut şi o coleşă, care trebuie bine mestecată, dacă vrei să nu o pui de mămăligă, adică să iasă cu cocoloaşe şi să te faci de baftă.
De la Tirol am fost în dubiu dacă să prezint prima dată vinul, dat fiind renumele zonei, sau ceaunul. Pentru că ne aflam la festivalul vânătorilor, am ales, totuşi, ceaunul.
Cei din grupa Poiana, aparţinând clubului Caransebeş, au venit mai relaxaţi, după ce anul trecut au fost gazde. Iar bucătarii au întotdeauna ajutoare, cel puţin cu vorba sau cu poza. Că dacă nu fotografiezi, la ce mai porţi telefonul mobil.
Codrenii Văii Caraşului din Greoni au fost, ca de obicei, bine organizaţi. Iar dacă anul trecut purtătoarea lor de vorbe, Nicoleta, a adus prune, că era sezonul, septembrie, anul acesta a adus cireşe, din acelaşi motiv.
Grupa Teregova a venit cu bunătăţi deosebit de apetisante. Trebuie să recunosc că am luat şi eu o gură de mălai. Spuneţi cinstit: nu vi se face poftă?
Grupa Berzasca-Bigăr, din clubul Moldova Nouă, a făcut o fasole cu afumătură, fasole din Clisură şi afumătură de porc şi de mistreţ, la care a alăturat nişte murături care, după cum vedeţi, arată senzaţional. Sarmalele au fost bonus.
Profitând de poziţia de pe malul Dunării, clubul din Moldova Nouă a venit cu ceea ce nu au ceilalţi: ciorbă de peşte şi peşte fript. Secretarul clubului, Giani, aşa cum îl ştie toată lumea, e foarte mândru de echipa sa.
Pe lângă ceaunul cu gulaş de căprior, în stil unguresc, puţin picant, cei din Bocşa au pregătit şi, de acum tradiţionali, mici cu carne de viezure. Noroc că am fotografiat din vreme. La momentul înregistrării secvenţei sonore ceaunul era ras, iar micii se terminaseră de mult. Se formase coadă încă de când i-au pus pe grătar.
Gazdele, clubul din Oraviţa, au invitat şi două echipe prietene din Serbia, care, dincolo de bucate, au venit şi frumos echipate. După cum puteţi vedea, una dintre echipe se numeşte Căpriorul Vojvodinţi.
Cei de la clubul din Bozovici a venit cu dublu scop: dincolo de mândria prezentării celebrelor lor sarmale, pe lângă care au mai făcut şi un ceaun de fasole cu ciolan, au preluat ştafeta de la orăviţeni, pentru că la anul ei vor fi gazda festivalului. După unele voci răuvoitoare, cică ar fi început pregătirile încă de acum.
Fonduri minunate au gazdele, Clubul de vânătoare şi pescuit sportiv Oraviţa: Cheile Nerei,Valea Bei, Iertof, ba chiar şi Oraviţa. Aperitive, ciorbă de perişoare şi sarmale din Cheile Nerei, păstrăv afumat de pe Valea Bei, alte şi alte bunătăţi la ceaun preparate de cei din Oraviţa şi Iertof (sat aparţinător de comuna Vrani).
Doar ploaia de vară părea la un moment dat să strice sărbătoarea. Dar, ca orice ploaie de vară, a trecut repede, iar participanţii s-au bucurat până seara târziu de revederea cu ortacii. Capitolul poveştilor vânătoreşti şi pescăreşti depănate nu îl atingem, din lipsă de spaţiu.
Schimbăm registrul, pentru a lansa o invitaţie duminică după-amiază la Murani, unde, de la ora 15,30, la Căminul cultural, vor fi celebraţi pictorul Gheorghe Munteanu şi scriitorul Marius Munteanu, ceaica Marius de la Gura satului, şi veţi putea asculta vechi cântări din Murani, interpretate la laută şi broancă.