Festivalul tocăniței de la Dumbrăvița, la ediția a doua
Cea de-a doua ediție a Festivalului Tocăniței începe, sâmbătă, pe platoul de lângă Biserica Ortodoxă din Dumbrăvița.
Articol de Carla Chiu, 26 iulie 2014, 06:11 / actualizat: 26 iulie 2014, 15:07
50 de bucătari, amatori și profesioniști din România, Serbia și Ungaria, vor încerca să prepare, începând cu ora 13.00, cea mai bună tocăniță. Ei vor fi monitorizați de o comisie a juriului, care va examina întregul procedeu – de la tehnică și organizarea spațiului de lucru, până la felul în care sunt pregătite ceaunele de tocăniță. Fiecare concurent aduce legumele și carnea, și poate decide cu ce condimentează mâncarea pentru a o scoate în evidență.
Primarul localității Dumbrăvița, Victor Malac, spune că anul acesta, câteva dintre ceaune vor fi pregătite chiar de primărie, special pentru participanți.
„Primăria Dumbrăvița va pregăti trei ceaune cu tocăniță, care va fi împărțită oamenilor care doresc să mănânce. Am avut 22 de bucătari anul trecut, câțiva și din localități înfrățite din Ungaria. Anul acesta ne-am gândit să organizăm mult mai amplu, ne-am pregătit pentru 50 de participanți, am pregătit acei suporți pe care se face focul. Primăria mai contribuie cu lemnele pentru foc și mesele. Anul acesta am zis că dăm șorțuri și șepci pe care să fie inscrpiționat Festivalul Tocăniței Dumbrăvița, ediția a doua.”
La ora 15.00 se aprinde focul, iar între 17.00 – 18.00 va avea loc jurizarea. Distracția va continua și după ora 18.00, cu un program artistic, spune Victor Malac, primarul localității Dumbrăvița.
„Anul acesta încercăm să promovăm tot ce avem noi în Dumbrăvița. Avem tineri talentați, chiar și seniori talentați care nu au avut ocazia să apară în fața publicului. Avem o formație de muzică populară, cu dansuri, cu dansuri maghiare și românești.”
Bucătarii cu cele mai bune preparate vor fi anunțați la ora 19.00.
Sursa foto: timisoreni.ro