Gottlob a salutat ‘Ceau, Cinema!’
Festivalul de buzunar „Ceau, Cinema!” s-a încheiat duminică, 20 iulie, cu proiecția ‘A fost sau n-a fost?’ (2006, regia: Corneliu Porumboiu) în comuna Gottlob.
Articol de Radio Timișoara, 21 iulie 2014, 10:30
Cei 150 de spectatori și-au întins păturile pe gazon, fiind întâmpinați de organizatori cu câte o felie de lubeniță.
Pelicula proiectată, ‘A fost sau n-a fost?’ este un film românesc regizat de Corneliu Porumboiu, o comedie satirică și o dramă, în același timp, produsă de Casa ‘42 km film’.
Filmul este câștigător al trofeului Camera d‘Or și al Premiului Label Europa Cinema la Cannes 2006.
Câștigător a trei premii la TIFF 2006, Cel mai bun film din competiție, Cel mai bun film din cadrul Zilelor Filmului Românesc și Premiul publicului, filmul ‘A fost sau n-a fost?’ a mai primit două premii Gopo:pentru ‘cel mai bun film de lung metraj’ şi pentru ‘cel mai bun scenariu.
Aflată la 52 km de Timișoara, localitatea Gottlob, este renumită pentru producția de lubenite dar acum și pentru pentru primul cinematograf modernizat în mediul rural. Reabilitarea fostului cinema din Gottlob, investiție începută în luna mai 2013, este finanțată în cadrul unui proiect comun Ungaria-România, în valoare de 107.000 euro. Un exemplu pe care edilii din Gottlob îl dau orașelor mari din România, multe rămase fără niciun cinematograf.
‘A fost sau n-a fost?’
Întreaga țară a privit în direct la televizor cum mulțimi furioase l-au determinat pe dictatorul Ceaușescu să părăsească Bucureștiul într-unelicopter. Într-un orășel liniștit la est de capitală, la 16 ani de la această dată istorică, Virgil Jderescu (Teodor Corban), patronul unui post TV local, are doi invitați pentru a-și împărtăși amintirile gloriei lor de revoluționari. Unul este Emanoil Pișcoci (Mircea Andreescu), un batrân pensionar și uneori Moș Crăciun, iar celălalt, Tiberiu Mănescu (Ion Sapdaru), un profesor de istorie care tocmai și-a plătit datoriile pe băutură cu întreg salariul. Alături de Pișcoci și de Mănescu, vrea să răspundă la o întrebare care de 16 ani nu-și găsește răspunsul: „A fost sau n-a fost revoluție în orașul lor?”. Împreună își vor aminti ziua în care au ieșit în piața orașului strigând „Jos Ceaușescu”. Telespectatorii, însă, sună pentru a-i contesta pe „eroi”, care poate că au băut într-un bar sau se pregăteau de Crăciun mai degrabă decât să iasă în stradă ca revoluționari.