‘Ida’, căştigător al Oscarului pentru ‘Cel mai bun film străin’, nu se bucură de aprecieri unanime în Polonia
Pawel Pawlikowski a plecat duminica trecută de la ceremonia de acordare a premiilor Oscar cu statueta pentru cel mai bun film străin. Filmul ‘Ida’ nu se bucură însă de aprecieri unanime în Polonia, relatează publicația lefigaro.fr, citată de Agerpres.
Regizorul este acuzat de spectatori şi oameni politici polonezi că nu a evocat suficient ocupaţia nazistă şi eroismul naţional în lungmetrajul său.
‘Ida’, operă filmată în alb şi negru despre relaţiile polono-evreieşti, prezintă viaţa unei orfane la începutul anilor 1960, care se pregăteşte să se călugărească. Descoperă însă că este evreică şi că părinţii ei au fost ucişi de un ţăran polonez în al Doilea Război Mondial. Deşi este ‘cel mai mare succes al cinematografiei poloneze’, potrivit ministrului culturii, Malgorzata Umilanowska, filmul nu este perceput la fel de toţi polonezii: unii recunosc succesul excepţional al peliculei, apreciind că Oscarul este semn al renaşterii cinematografiei poloneze, alţii sunt şocaţi.
Articol de Carla Chiu, 28 februarie 2015, 09:00 / actualizat: 28 februarie 2015, 12:47
Detractorii săi regretă că în film nu apare ‘niciun neamţ şi nu se menţionează niciun moment că Polonia a fost ocupată de Germania nazistă. Ei deplâng şi faptul că antisemitismul polonez este prezentat fără să se spună că au existat şi polonezi care i-au ajutat pe evrei, riscând şi înfruntând mari pericole’, arată Associated Press.
Potrivit lui Michal Szuldrzynski, specialist în relaţii publice, ‘spectatorul care se uită la ‘Ida’ şi nu ştie nimic despre ocupaţia germană din Polonia şi legile antisemite ale Germaniei, vede numai că polonezii au ucis evrei. Sigur că s-ar fi putut întâmpla şi aşa ceva. Din nefericire au fost mii de denunţuri şi ucideri ale evreilor de către vecini de-ai lor polonezi’. ‘Însă adevărul secolului al XX-lea este şi că mii de polonezi au salvat evrei şi că sute de mii de catolici au murit în lagărele de concentrare, lucru care îi miră adesea pe străini’, adaugă el în cotidianul Rzeczpospolita.
Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului naţionalist de opoziţie Dreptate şi Justiţie, a declarat că este ‘fericit de succesul filmului, ca polonez’, precizând în schimb că ar fi fost ‘şi mai fericit’ dacă Oscarul ar fi fost acordat unei pelicule despre polonezii care i-au ajutat în mod eroic pe evrei în timpul războiului. Stânga poloneză acuză ‘Ida’ că alimentează unele stereotipuri antisemite, prin personajul mătuşii eroinei, judecător încrâncenat în serviciul Partidului comunist.
Liga poloneză împotriva defăimării cere creatorilor filmului să adauge pe peliculă un avertisment în care să explice că Polonia se afla sub ocupaţie germană între 1939 şi 1945, că germanii ordonaseră exterminarea evreilor şi că toţi polonezii care erau descoperiţi că ajută evrei îşi riscau nu numai propria viaţă, ci şi pe cea a întregii familii. Organizaţia susţine că a strâns 50.000 de semnături în sprijinul cererii sale.
Joi, când s-a întors la Varşovia cu trofeul, regizorul a fost întrebat de ziarişti ce crede despre polemica declanşată de filmul său. Pawlikowski nu a comentat direct, însă a declarat că în Statele Unite ‘toţi au fost surprinşi să afle că filmul este atât de criticat în Polonia’.