Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Secretul borșului ucrainean, brandul gastronomic al țării vecine

Borșul ucrainean figurează pe lista patrimoniului cultural imaterial al umanității UNESCO.

Secretul borșului ucrainean, brandul gastronomic al țării vecine

Articol de Radio Timișoara, 28 iunie 2024, 10:53

Timișoara, un oraș cosmopolit, găzduiește diverse etnii și, după declanșarea războiului din Ucraina, a primit și un număr considerabil de ucraineni. În acest context, mâncarea devine un element de legătură între comunități.

La Refugee Art Festival, desfășurat recent, a avut loc o degustare interculturală, unde borșul cu gheață, preparat de Irina Cicaliuc după o rețetă tradițională ucraineană, a fost vedeta.

Vin din vestul Ucrainei. Am învățat să gătesc încă din copilărie, de la mama. Acasă găteam de plăcere, pentru familie și prieteni, dar de când sunt în România particip la evenimente pentru a promova cultura ucraineană. Acum gătesc și pentru public, pentru ca românii să ne cunoască gastronomia. Cred că bucătăria ucraineană e mult mai variată decât cea românească”, spune Irina Cicaliuc.

Borșul este, fără îndoială, cel mai cunoscut preparat ucrainean. Deși există numeroase variante de borș în lume, cel ucrainean, pe bază de sfeclă, este unic. A fost chiar înregistrat de UNESCO în lista patrimoniului cultural imaterial al umanității, recunoscându-i-se astfel importanța culturală și gastronomică.

Borșul este un preparat tradițional din Ucraina, dar rușii l-au preluat de la noi, au modificat rețeta și susțin că este al lor. Ceea ce fac ei este similar, dar diferit. Adică au luat borșul rece făcut de noi, care se numește holodnic și îl fac cald. Și în România există borș, dar nu folosiți sfeclă. Dacă dorim să nu îl facem vegetarian, putem adăuga carne de vită sau de pui”, mai spune Irina Cicaliuc.

Pentru prepararea borșului rece aveți nevoie de sfeclă roșie, castraveți proaspeți, cartofi, ouă, ceapă verde, usturoi, mărar, pătrunjel, smântână, zeamă de lămâie, apă, sare și zahăr după gust.

Spălați și tăiați fecla roșie în fâșii subțiri. Puneți fecla într-o oală, adăugați apă și fierbeți până devine moale, aproximativ 30 de minute. Fierbeți cartofii în coajă până devin moi, apoi curățați-i și tăiați-i în cuburi. Fierbeți ouăle și tăiați-le la fel, cuburi. Tăiați castraveții fâșii subțiri, ceapa verde, mărarul și pătrunjelul. Într-un castron mare, amestecați sfecla răcită cu apă, adăugați cartofii, ouăle, castraveții și verdeața. La final, adăugați smântână și zeama de lămâie. Asezonați cu sare și zahăr, după gust”, explică Irina Cicaliuc.

Borșul se răcește în frigider câteva ore și poate fi servit cu cuburi de gheață pentru un plus de răcorire. Se servește așadar rece.

 

Foto: Timisoara Refugee Art Festival (Kati Fanni)

 

Viața la țară, rețeta succesului pentru evenimentele Banat Brunch
Alte activități de timp liber miercuri, 24 iulie 2024, 12:16

Viața la țară, rețeta succesului pentru evenimentele Banat Brunch

Organizatorii spun că succesul de care se bucură evenimentele Banat Brunch este peste așteptări. Aceste manifestări au pornit ca evenimente de...

Viața la țară, rețeta succesului pentru evenimentele Banat Brunch
Diminețile satului, impresii de la Festivalul vânătorilor şi pescarilor din Caraş-Severin
Alte activități de timp liber sâmbătă, 29 iunie 2024, 14:09

Diminețile satului, impresii de la Festivalul vânătorilor şi pescarilor din Caraş-Severin

Emisiunea „Diminețile satului” de duminică, 30 iunie, între orele 7.00 și 9.00, vă invită la Oraviţa, unde s-a desfășurat Festivalul...

Diminețile satului, impresii de la Festivalul vânătorilor şi pescarilor din Caraş-Severin
Iepurii gigantici ai unui crescător din Banat ajung în Anglia
Alte activități de timp liber duminică, 19 mai 2024, 17:00

Iepurii gigantici ai unui crescător din Banat ajung în Anglia

Patru iepuri gigantici au ajuns în Marea Britanie. Este vorba despre o primă comandă plasată de un român care trăiește în Anglia și...

Iepurii gigantici ai unui crescător din Banat ajung în Anglia
Experiență ca în filme. Exponatele de la Muzeul din Arad prind viață prin tehnologia AR
Alte activități de timp liber joi, 15 februarie 2024, 09:30

Experiență ca în filme. Exponatele de la Muzeul din Arad prind viață prin tehnologia AR

Păsări răpitoare, fluturi și oameni preistorici prind viață cu ajutorul tehnologiei AR la Muzeul din Arad. Specii de animale și păsări...

Experiență ca în filme. Exponatele de la Muzeul din Arad prind viață prin tehnologia AR
Alte activități de timp liber miercuri, 14 februarie 2024, 20:00

Căsătorii de o zi în centrul Aradului de Ziua Îndrăgostiților

De Ziua Îndrăgostiților, perechile din Arad care se gândesc să își unească destinele au avut ocazia să testeze căsătoriile de o zi. Pe...

Căsătorii de o zi în centrul Aradului de Ziua Îndrăgostiților
Alte activități de timp liber marți, 13 februarie 2024, 11:09

Radioul rămâne sursa de știri serioase și este vital în situații de criză

Ziua Mondială a Radioului este sărbătorită pe 13 februarie și marchează un mijloc de informare cu cea mai largă audiență la nivel mondial....

Radioul rămâne sursa de știri serioase și este vital în situații de criză
Alte activități de timp liber sâmbătă, 3 februarie 2024, 15:42

Turiștii pot schia pe șase pârtii deschise la Straja

Turiștii au la dispoziție șase pârtii de schi funcționale în stațiunea montană Straja din Valea Jiului. O nouă pârtie de schi a fost...

Turiștii pot schia pe șase pârtii deschise la Straja
Alte activități de timp liber luni, 1 ianuarie 2024, 17:38

Arădenii au întâmpinat anul 2024 în centrul orașului

Mii de oameni au participat la petrecerea de Revelion din fața Primăriei Arad. Spre deosebire de alți ani, primarul Aradului Călin Bibarț nu a...

Arădenii au întâmpinat anul 2024 în centrul orașului