Secretul borșului ucrainean, brandul gastronomic al țării vecine
Borșul ucrainean figurează pe lista patrimoniului cultural imaterial al umanității UNESCO.
Articol de Radio Timișoara, 28 iunie 2024, 10:53
Timișoara, un oraș cosmopolit, găzduiește diverse etnii și, după declanșarea războiului din Ucraina, a primit și un număr considerabil de ucraineni. În acest context, mâncarea devine un element de legătură între comunități.
La Refugee Art Festival, desfășurat recent, a avut loc o degustare interculturală, unde borșul cu gheață, preparat de Irina Cicaliuc după o rețetă tradițională ucraineană, a fost vedeta.
“Vin din vestul Ucrainei. Am învățat să gătesc încă din copilărie, de la mama. Acasă găteam de plăcere, pentru familie și prieteni, dar de când sunt în România particip la evenimente pentru a promova cultura ucraineană. Acum gătesc și pentru public, pentru ca românii să ne cunoască gastronomia. Cred că bucătăria ucraineană e mult mai variată decât cea românească”, spune Irina Cicaliuc.
Borșul este, fără îndoială, cel mai cunoscut preparat ucrainean. Deși există numeroase variante de borș în lume, cel ucrainean, pe bază de sfeclă, este unic. A fost chiar înregistrat de UNESCO în lista patrimoniului cultural imaterial al umanității, recunoscându-i-se astfel importanța culturală și gastronomică.
„Borșul este un preparat tradițional din Ucraina, dar rușii l-au preluat de la noi, au modificat rețeta și susțin că este al lor. Ceea ce fac ei este similar, dar diferit. Adică au luat borșul rece făcut de noi, care se numește holodnic și îl fac cald. Și în România există borș, dar nu folosiți sfeclă. Dacă dorim să nu îl facem vegetarian, putem adăuga carne de vită sau de pui”, mai spune Irina Cicaliuc.
Pentru prepararea borșului rece aveți nevoie de sfeclă roșie, castraveți proaspeți, cartofi, ouă, ceapă verde, usturoi, mărar, pătrunjel, smântână, zeamă de lămâie, apă, sare și zahăr după gust.
“Spălați și tăiați fecla roșie în fâșii subțiri. Puneți fecla într-o oală, adăugați apă și fierbeți până devine moale, aproximativ 30 de minute. Fierbeți cartofii în coajă până devin moi, apoi curățați-i și tăiați-i în cuburi. Fierbeți ouăle și tăiați-le la fel, cuburi. Tăiați castraveții fâșii subțiri, ceapa verde, mărarul și pătrunjelul. Într-un castron mare, amestecați sfecla răcită cu apă, adăugați cartofii, ouăle, castraveții și verdeața. La final, adăugați smântână și zeama de lămâie. Asezonați cu sare și zahăr, după gust”, explică Irina Cicaliuc.
Borșul se răcește în frigider câteva ore și poate fi servit cu cuburi de gheață pentru un plus de răcorire. Se servește așadar rece.
Foto: Timisoara Refugee Art Festival (Kati Fanni)