Drumeție de vară în Cheile Carașului. Cele mai interesante obiective și puncte de belvedere
Vara îi aduce pe iubitorii de drumeție pe potecile de munte, iar unul dintre traseele turistice spectaculoase din Banat este cel din Cheile Carașului.
Articol de Radio Timișoara, 15 iulie 2024, 18:58
Parcul Național Semenic-Cheile Carașului, al cincilea ca dimensiune din țară, protejează și pune în valoare o bogăție naturală inestimabilă a Banatului Montan.
De la faună, floră, forme de relief până la cursuri de apă, cascade, lacuri sau peșteri, parcul se dovedește a fi un mic paradis natural care în perioada de vară atrage din ce în ce mai mulți turiști.
Cele mai vizitate obiective sunt Cheile Carașului și Peștera Comarnic, una dintre cele mai mari și mai spectaculoase din țară. De altfel, cele două obiective sunt legate de un traseu turistic care pleacă de la Podul Carașovei, spune inginerul Nicolae Ifca, directorul Parcului Național Semenic-Cheile Carașului.
“Traseul acesta turistic pleacă de la Carașova, triunghi albastru, și are o lungime de 11 km până la Peștera Comarnic. 5 km străbatem chiar prin chei, în Poiana Prolaz, traversăm, ieșim pe platoul Iabalcei și de acolo continuăm încă 5 km până la Peștera Comarnic. De-a lungul acestui traseu, pe un sector suntem chiar prin chei, după care, pe un sector suntem pe deasupra cheilor. Chiar la ieșirea din Cheile Carașului, pe platoul Iabalcea, am realizat un punct de belvedere și a început să vină foarte multă lume acolo”, spune Nicolae Ifca.
Punctul de belvedere îți dezvălui o priveliște care taie respirația și care îți oferă o recompensă deplină pentru efortul făcut până aici. Am ajuns acolo mulțumită lui Marcel Filca, unul dintre cei opt rangeri ai parcului.
“Este un loc mirific. Suntem undeva la peste 100 metri altitudine deasupra de Cheile Carașului și se vede o porțiune de aproximativ 4-5 km, un loc foarte frumos, interesant. Cheile au lungimea totală de 19 km” spune Marcel Filca.
Un nou traseu pentru turiști
Tot de la Marcel Filca am aflat despre un nou traseu amenajat anul trecut, marcat cu triunghi galben, care duce până la Cetatea Carașova sau Cetatea Turcului, care se dovedește a fi, nu doar un alt punct de belvedere, ci și un loc cu o mare încărcătură istorică.
Atestată din anul 1323, cetatea se presupune că a fost ridicată încă de pe vremea dacilor.
“Anul trecut am reușit să finalizăm și acel traseu. Foarte mulți își lasă mașina în localitatea Carașova, urmează traseul triunghi albastru să vadă cheile până prin Poiana prolaz, după care se poate continua, triunghi roșu, până la Cetatea Caraș. Acest taseu a fost făcut pentru că a putea ajunge de unde ai plecat. Este traseul triunghi galben”, mai spune Marcel Filca.
Atenție la vipere!
Pentru că zona este un habitat natural perfect pentru vipera cu corn, o specie protejată de altfel. Echipamentul adecvat și mai ales atenția sporită sunt absolut obligatorii, atrage atenția Nicolae Ifca, ca directorul parcului.
“Dacă plecăm la drumeție, trebuie să fim conștienți să fim încălțați corespunzător cu un bocanc, să avem la noi tot timpul un rucsac, o sticlă cu apă, un sandvici, o umbrelă sau, dacă nu, o pelerină. De multe ori, când obosim și ne așezăm jos, să ne uităm înainte de a ne așeza, pentru că zona cheilor este un habitat bun pentru vipere. Vipera cu corn și vipera comună. Să prezentăm atenție, să ne uităm. De regulă, ele fug, simt vibrațiile și se retrag”, explică Nicolae Ifca.
La toate aceste reguli nunțate deja se mai adaugă, și regula bunului simț care interzice aruncarea gunoiului în natură.
Reporter: Remus Nistoran