Excursiile montane, alternativa verii caniculare. Regulile pe care trebuie să le respecte turiștii
O excursie la munte poate fi una dintre variantele bune pentru petrecerea timpului liber la final de săptămână. Pentru ca drumeţia să se încheie într-un mod fericit, turiștii trebuie să țină cont de mai multe reguli, iar prima dintre ele se referă, obligatoriu, la consultarea prognozei meteo.
Articol de Radio Timișoara, 28 iunie 2024, 09:53
Turiștii care urcă la munte în aceste zile de caniculă au parte de răcoare. Temperaturile sunt suportabile pentru câteva ore de mișcare în aer liber.
Există însă și câteva reguli obligatorii pe care trebuie să le respectăm atunci când suntem la munte, începând cu echipamentul pe care îl folosim până la traseele pe care dorim să le abordăm, spune șeful Serviciului Public Județean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.
“Să țină cont de lungimea traseului și de condiția fizică a fiecăruia. Echipamentul esre foarte important pentru că, în perioada aceasta, pot să alterneze soare, ploi, să țină cont de prognoza meteo și nu în ultimul rând, dacă sunt grupuri, să ne anunțe. Dacă sunt grupuri mari într-o anumită zone, noi știm să suplimentăm oamenii noștri acolo să fie să se simtă ei mai în siguranță. Poate și anumite informații referitoare la trase cu mare drag”, spune Ovidiu Bodean.
Atenție la condiția fizică!
Pentru cei care nu sunt prea obișnuiți cu efortul, salvamotiștii recomandă prudență în alegerea traseelor. În funcție de condiția fizică a fiecăruia, există trasee ușoare care pot fi parcurse în apropierea cabanelor din stațiuni.
“Sunt traseele scurte din jurul stațiunilor sau zonelor de interes turistic, trasee pe vale, cum ar fi cele de pe lângă stațiuni, pe valea Râușorului, de exemplu, pe Vălăreasca, până la stână. Pe lângă Straja sunt destule traseu ușoare, în Parâng până pe vârful Parângu Mic, care nu e un traseu foarte dificil. Ce le stă în putere? Dacă văd că e traseu mai dificil sau e peste puterile lor, se pot întoarce. Să aibă timp destul să se întoarcă pe zi, o să nu îi prindă noaptea și să mai rătăcească sau dacă nu cunosc traseul să întrebe la Salvamont sau la dispecerat”, spune Ovidiu Bodean.
Salvamontiștii se află în aceste zile pe trasee. În stațiunile Straja, Parâng și Râușor, dar și în principalele puncte de atracție turistică, sunt organizate deja servicii de permanență.