1 februarie: Ziua desertului Baked Alaska
Prima rețetă de Baked Alaska a apărut într-o carte de bucate din 1885 semnată de Aunt Mary.
Articol de Radio Timișoara, 1 februarie 2024, 05:25
Desertul Baked Alaska este mai puțin cunoscut în țara noastră, însă este foarte apreciat în străinătate, în special în Statele Unite ale Americii.
În anul 1804, fizicianul american Benjamin Thompson, care a inventat mai multe dispozitive de gătit, a reușit să obțină un desert nou. El l-a denumit “omleta-surprinză”.
Fizicianul a descoperit că, în timp ce aluatul conduce căldura şi poate să protejeze un miez rece – cum ar fi îngheţata -, un strat de bezea poate face acest lucru şi mai bine. Formula sa a stat la baza apariţiei unor deserturi umplute cu cremă sau cu îngheţată şi învelite în bezea.
Prăjitura mai este cunoscută și sub numele de “omleta norvegiană”.
În 2005, o companie americană producătoare de înghețată a preparat cea mai mare prăjitură Baked Alaska din lume. Desertul a cântărit peste 517 kilograme şi a avut peste 1,2 metri înălţime.
Acțiunea a fost un protest față de operațiunile de forare dintr-o zonă protejată din Alaska.
Foto: pexels.com