14 februarie: Ziua Îndrăgostiților sau Ziua Sfântului Valentin
Ziua Îndrăgostiților, numită și Ziua Sfântului Valentin, este sărbătorită, în fiecare an, pe 14 februarie.
Articol de Radio Timișoara, 14 februarie 2024, 05:25
Ziua Îndrăgostiților este recunoscută ca o zi cu semnificație culturală, religioasă și comercială a iubirii romantice. Inițial a fost sărbătorită ca o zi a creștinismului occidental.
Ziua îşi ia numele de la Sfântul Valentin, despre care au apărut, de-a lungul timpului, mai multe poveşti.
În credinţa populară, Sfântul Valentin a fost un preot în Roma celui de-al treilea secol. Împăratul Claudiu II a interzis căsătoriile, pentru că, în opinia lui, bărbaţii căsătoriţi sunt soldaţi slabi, iar Valentin a nesocotit regula, despre care credea că este nedreaptă, şi a continuat să oficieze căsătorii în secret.
Preotul Valentin a fost închis şi condamnat la moarte. În închisoare, el s-a îndrăgostit de fiica temnicerului, iar când a fost dus să fie executat, pe 14 februarie, i-a trimis o scrisoare semnată ”de la Valentinul tău”.
Prima sărbătorire a Zilei Îndrăgostiţilor/ Zilei Sfântului Valentin a avut loc în anul 496.
Ziua Îndrăgostiților în lume
Romanii organizau un festival, numit Lupercalia, care avea loc la jumătatea lunii februarie, prin care sărbătoreau începutul primăverii. Se consider că, în timpul sărbătorii, băieții alegeau dintr-o cutie numele feteleor, iar perechile ajungeau uneori să se căsătorească.
Cu timpul, numele sfântului a fost folosit de oameni pentru a îşi exprima sentimentele faţă de cei dragi.
În Marea Britanie, Ziua Îndrăgostiților a devenit cunoscută în secolul al XVII-lea. Până la jumătatea secolului XVIII-lea, a devenit o sărbătoare obişnuită în rândul tinerilor din toate clasele sociale.
Cel mai vechi mesaj trimis de Ziua Îndrăgostiţilor în limba engleză datează din 1477, potrivit BBC.
În America anilor 1840, Esther A. Howland a început să vândă primele felicitări produse de masă. Cunoscută drept ”Mother of the Valentine”, Esther A. Howland făcea felicitări elaborate din mătase, panglici şi imagini colorate.
Foto: pexels.com