18 februarie: Ziua lui Pluto
Până în 2006, planeta pitică a fost considerată una dintre cele nouă planete din Sistemul Solar.
Articol de Radio Timișoara, 18 februarie 2024, 07:54
În fiecare an, pe 18 februarie, Ziua lui Pluto sau #PlutoDay sărbătoreşte descoperirea fostei planete.
Astronomul american Clyde Tombaugh a descoperit Pluto la Observatorul Lowell, pe 18 februarie 1930, la 84 de ani după descoperirea lui Neptun.
bservatorul Lowell a anunţat oficial descoperirea celei de-a noua planete, o lună mai târziu, la 19 martie 1930.
Pluto a fost numit după zeul Lumii de Jos Hades, cunoscut ca Pluto de romani.
Numele dat corpului ceresc îl onorează, de asemenea, pe astronomul american Percival Lowell, care credea că există o altă planetă dincolo de Neptun şi a iniţiat căutările care au dus la descoperirea lui Pluto. Iniţialele sale sunt primele două litere din numele Pluto.
La 24 august 2006, Uniunea Astronomică Internaţională a redus Pluto la statutul de planetă pitică.
Astronomii au stabilit că Pluto nu a reuşit să îndeplinească anumite criterii care o defineau drept o planetă de dimensiuni normale. O planetă de dimensiuni normale trebuie să obiteze în jurul Soarelui, să aibă o masă suficientă pentru a atinge echilibrul hidrostatic şi să cureţe zona din jurul orbitei sale.
Pluto îndeplineşte primele două criterii, dar nu şi pe cel de-al treilea. Cu alte cuvinte, nu există alte corpuri de dimensiuni comparabile sub influenţa gravitaţională a acestuia.
Tehnologia modernă le-a permis astronomilor să descopere alte corpuri din spaţiu care au aceeaşi dimensiune sau sunt mai mari decât Pluto.
Deşi există sute de planete pitice, UAI recunoaşte oficial doar cinci dintre ele. Printre acestea se numără Ceres, Pluto, Eris, Haumea şi Makemake.
De la descoperirea sa, Pluto nu a parcurs o orbită completă în jurul Soarelui. Are cinci sateliţi cunoscuţi. Atmosfera extrem de subţire a lui Pluto este formată în cea mai mare parte din azot. O zi pe Pluto este egală cu 6,4 zile pe Pământ. Are munţi de gheaţă care sunt mai înalţi decât Munţii Stâncoşi.
Sursa: Agerpres / Foto: pexels.com