21 ianuarie: Ziua Internațională a Îmbrățișărilor
În fiecare an, pe 21 ianuarie, este sărbătorită Ziua Internațională a Îmbrășițărilor. Sărbătoarea îmbrățișărilor a fost inițiată în 1986 în Michigan, SUA, de Kevin Zaborney, psiholog şi specialist în prevenirea delicvenţei juvenile.
Articol de Radio Timișoara, 21 ianuarie 2018, 13:00 / actualizat: 21 ianuarie 2018, 14:06
Kevin Zaborney a observat că americanii se ruşinează şi se simt jenaţi atunci când îşi afişează afecţiunea în public, realitate pe care a vrut să o schimbe ”decretând” Ziua naţională a îmbrăţişărilor în SUA. Propunerea lui s-a bucurat de un succes pe care nici el nu l-a anticipat, astfel încât, în ultimii ani, 21 ianuarie a devenit Ziua mondială a îmbrăţişărilor, fiind celebrată şi în Canada, Germania, Suedia, Anglia, Rusia, Bulgaria. Ziua mondială a îmbrăţişărilor are loc în luna ianuarie căci aceasta este, susţine Kevin Zaborney, luna în care oamenii se simt cel mai deprimaţi.
Îmbrăţişările ajută sistemul imunitar, vindecă depresia, reduc stresul, induc somnul. Îmbunăţesc relaţiile şi înlătură tensiunile, sunt cel mai bun mod de a comunica fără cuvinte, şterg graniţele materiale şi ating sufletele.
Copiii care sunt ţinuţi în braţe sau îmbrăţişaţi plâng mai puţin şi sunt mai liniştiţi pentru că se simt în siguranţă, iau în greutate mai repede şi devin mai sociabili când sunt mari, decât cei care sunt neglijaţi. Adulţilor îmbrăţişarea le reduce tensiunea arterială şi le protejează inima. O îmbrăţişare afectuoasă le dă energie, încredere şi speranţă, îi face să gândească pozitiv, să se simtă mai tineri, mai veseli şi mai încrezători.
Pentru a promova îmbrățișările a apărut și mișcarea Free Hugs, inițiată în 2004 de australianul Juan Mann şi a devenit cunoscută internaţional datorită clipului “All the same”, a cărui coloana sonoră a fost realizată de trupa Sick Puppies. Postat pe YouTube, clipul a adunat până în prezent mai mult de 77 de milioane de vizualizări şi peste 225.000 de like-uri.