25 ianuarie: Ziua cafelei irlandeze
Cafeaua irlandeză conţine un ingredient inedit ce o face şi mai specială, pe lângă efectul energizant al băuturii originale.
Articol de Radio Timișoara, 25 ianuarie 2024, 05:25
Istoria cafelei irlandeze începe în anul 1942 când băutura a venit în ajutorul călătorilor afectați de frigul iernii irlandeze.
Un barman pe nume Joe Sheridan a avur imaginația de a amesteca cel mai fin whisky irlandez cu gustul cafelei proaspăt măcinate. Licoarea îi încălzea pe clienții înfrigurați și le oferea un plus de energie.
Ulterior, reţeta cafelei irlandeze a devenit mai rafinată prin adaosul de zahăr brun şi o lingură generoasă de frişcă.
Cafeaua irlandeză ajunge la New York în 1948 când criticul culinar Clementine Paddleford scrie un editorial cu prilejul zilei Sfântului Patrick. Autorul include în articol o reţetă de cafea irlandeză cu frişcă, zahăr şi whisky. Băutura a avut însă succes abia câțiva ani mai târziu.
În 1952 scriitorul de călătorii Stanton Delaplane îi povesteşte unui barman de la Buena Vista Hotel din San Fracisco despre băutura delicioasă şi îi cere să-i prepare o porţie.
Povestea spune că barmanul nu a reuşit să înţeleagă cum se menţine frişca deasupra cafelei aşa că a călătorit în Irlanda pentru a învăţa secretul chiar de la inventatorul băuturii, Joe Sheridan. Frişca trebuie să fie turnată pe dosul unei linguri pentru a nu se scufunda.
Băutura este atât de specială, încât beneficiază de o sărbătoare specială, Ziua Naţională a Cafelei Irlandeze sau #IrishCoffeeDay.
Sursa: Agerpres / Foto: https://www.pexels.com/