27 ianuarie: Ziua tortului de ciocolată
Ziua tortului de ciocolată a fost înființată pentru a aduce un plus de apreciere acestui desert dar și pentru a-i cunoaște istoria.
Articol de Radio Timișoara, 27 ianuarie 2024, 05:25
Pasionații de ciocolată și de prăjituri au cea mai bună ocazie să se bucure de acest desert, când se celebrează #ChocolateCakeDay.
Povestea tortului de ciocolată începe în anul 1764, când americanii James Baker şi John Hannon au descoperit că măcinarea între pietre de moară a boabelor de cacao producea pudră de cacao, ce putea deveni ciocolată.
Chimistul olandez Conrad Van Houten a descoperit, 60 de ani mai târziu, o metodă de extragere mecanică a grăsimii din cacao, obținând astfel untul de cacao. Acela a fost momentul în care ciocolata și cacaoa au început să fie folosite în multe preparate și printr-o mulțime de tehnici.
Prima rețetă de prăjitură de ciocolată, atestată, a fost publicată în 1847 de Eliza Leslie, autoare de cărți de bucate. Prăjitura era pregătită folosind bucăți de ciocolată introduse între blaturi.
În anii 1920, tortul de ciocolată a devenit foarte popular și a început să fie comercializat în formă ambalată.
Binecunoscutele “chocolate cake” sau “gateau au chocolat” sunt prezente acum în majoritatea meniurilor și cărților de bucate.
Sursa: Agerpres / Foto: pexels.com