Alergare prin istorie. Aproape 1.500 de concurenți la Timișoara City Marathon
Timișoara City Marathon a mobilizat aproximativ 1.500 de sportivi care s-au înscris la cele patru curse organizate duminică.
Articol de Radio Timișoara, 27 octombrie 2024, 19:54
Organizat de Universitatea Politehnica din Timișoara în parteneriat cu Asociația Alergotura, evenimentul de alergare a îmbinat sportul și educația.
“18 octombrie este ziua în care, în 1716, Eugeniu de Savoya intra în Timișoara în fruntea armatei sale, după ce eliberase orașul de sub stăpânirea otomană, iar Timișoara City Marathon a ținut să aducă astfel un omagiu nașterii Timișoarei moderne, la care, ulterior, și Politehnica și-a adus o importantă contribuție”, subliniază organizatorii.
Din acest motiv, denumirile celor patru curse au evocat momente ale istoriei orașului: Maratonul „Cavalerii Cetății”, Semimaratonul „Eugeniu de Savoya”, Crosul „Poarta Forforosa” și Crosul „Batalionul Banat”.
Asociația Reconstituiri Istorice Timișoara a participat la eveniment în ținute militare de epocă și a dat startul curselor cu un tun similar celor folosite de Eugeniu de Savoya în timpul campaniilor sale.
Medalii și premii inedite pentru concurenți
Timișoara City Marathon a reunit aproape 1500 de participanți înscriși din 13 țări (110 la maraton, peste 250 la semimaraton, peste 600 la cursa de 10 km și peste 500 la cea de 4 km).
Aproape 100 dintre aceștia au fost tineri sub 18 ani, în timp ce seniorii competiției au fost Nicolae Potra, 71 de ani, și Etuska Fuslea 63 de ani (ambii înscriși la cursa de 10km).
Startul maratonului s-a dat în localitatea timișeană Otelec, iar după 2 ore și 39 de minute a ajuns în Piața Victoriei, la linia de sosire, primul alergător, Bogdan Ibănescu. Pentru celelalte curse, startul s-a dat din piața Victoriei, tot acolo fiind și linia de sosire.
Toate cursele au inclus și o porțiune de 104 metri, pe Stadionul Știința, unde toți participanții au avut posibilitatea de a lua parte și la o cursă de viteză, cei mai rapizi, atât la feminin, cât și la masculin, fiind recompensați cu premii speciale oferite de UPT cu ocazia aniversării a 104 ani de existență.
Toți cei care au trecut linia de sosite, la toate cele patru curse, au primit câte o medalie, iar primii clasați, la masculin și feminin, pentru fiecare categorie, au primit premii în bani. De asemenea, primarul localității Otelec, Silvia Fekete, a oferit clasaților pe podiumul de la maraton câte un borcan cu celebrele murături de Otelec.