? Astăzi este cea mai lungă zi a anului. Solstițiul de vară coincide cu ‘Luna Căpșună’
Articol de Radio Timișoara, 21 iunie 2016, 14:00 / actualizat: 21 iunie 2016, 16:33
Anul acesta, solstiţiul de vară coincide pentru pentru prima dată în ultimii 50 de ani cu fenomenul de Lună Plină, numită de astronomi „Luna Căpşună”, deoarece astrul va avea culoarea fructului.
Solstiţiul de vară se va întâmpla pe 21 iunie la ora 01.34. Ziua cea mai lungă a anului va avea în România o durată de 15 ore şi 32 de minute, iar cea mai scurtă noapte din acest an va avea o durată de 8 ore şi 28 de minute.
După momentul solstiţiului de vară, durata zilei va începe să scadă, iar a nopţii să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă. În emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers.
Solstițiul de vară este dintotdeauna asociat cu tradiții populare, fiind o zi sărbătorită în toată lumea cu petreceri, cântece și focuri uriașe.
În vechime, solstiţiul de vară era folosit pentru a calcula momentele importante privind muncile agricole. De asemenea, era o perioadă foarte populară din an pentru a organiza nunţi.
În vechea Galie, actuala Franţă, avea loc sărbătoarea Eponei, zeiţa fertilităţii şi protectoarea cailor, în timp ce în zonele populate de triburile germane, slave şi celtice se aprindeau focuri uriaşe.
Ziua de 21 iunie reprezintă o ocazie pentru druizii din timpurile moderne să se adune la complexul Stonehenge din Marea Britanie, pentru a participa la diverse ritualuri păgâne.
Energia solstiţiului de vară este considerată a fi o energie a pasiunii, vitalităţii, creativităţii şi belşugului. În antichitate, se credea că magia practicată în timpul solstiţiului de vară are darul de a materializa dorinţe sau aspiraţii aparent imposibile.
Despre semnificația științifică dar și despre legendele create în jurul solstițiului ascultați reportajul realizat de Ioana Sapianu.