Astăzi este Ziua Internațională a Fericirii
Articol de Radio Timișoara, 20 martie 2023, 07:31
La nivel mondial, pe data de 20 martie a fost stabilită Ziua Internațională a Fericirii (International Day of Happiness). Tema de anul acesta este „Be Mindful, Be Grateful, Be Kind.” (Fii atent, fii recunoscător, fii bun).
În 2011, Organizația Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție care a recunoscut fericirea ca fiind un „obiectiv uman fundamental„ și a solicitat „o abordare mai favorabilă incluziunii, echitabilă și echilibrată a creșterii economice care să promoveze fericirea și bunăstarea tuturor popoarelor”.
Ideea de a crea o nouă zi globală de conștientizare i-a aparținut lui Jayme Illien – filantrop, activist, om de stat și consilier special al ONU. Un an mai târziu, în 2012, a avut loc prima conferință privind fericirea, iar Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție care a decretat că Ziua Internațională a Fericirii va fi respectată în fiecare an la 20 martie.
Fericirea este considerată o stare emoțională caracterizată prin sentimente de bucurie, satisfacție, mulțumire și împlinire. În timp ce fericirea are multe definiții diferite, este adesea descrisă ca implicând emoții pozitive și satisfacții de viață.
Fericirea a fost demonstrat că prezice rezultate pozitive în multe domenii diferite ale vieții, inclusiv bunăstarea mentală, sănătatea fizică, și longevitatea generală.
Emoțiile pozitive cresc satisfacția față de viață
Fericirea îi ajută pe oameni să-și dezvolte abilități mai puternice de adaptare și resurse emoționale
Emoțiile pozitive sunt legate de o sănătate mai bună și longevitate. Un studiu a constatat că persoanele care au experimentat mai multe emoții pozitive decât cele negative au fost mai susceptibile de a fi supraviețuit pe o perioadă de 13 ani
Sentimentele pozitive cresc reziliența. Reziliența îi ajută pe oameni să gestioneze mai bine stresul și să revină mai bine atunci când se confruntă cu obstacole
Persoanele care raportează că au o stare pozitivă de bunăstare sunt mai susceptibile de a se angaja în comportamente sănătoase, cum ar fi consumul de fructe și legume și angajarea în exerciții fizice regulate
A fi fericit te poate ajuta să te îmbolnăvești mai rar. Stările mentale mai fericite sunt legate de creșterea imunității
Media la nivel global a fericirii în 2022 era de 67 la sută. Iar potrivit unui studiu realizat tot anul trecut , 6 din 10 români intervievați s-au declarat fericiți sau foarte fericiți, adică 61 la sută, motivul principal de fericire fiind sănătatea și bunăstarea fizică.