Caraş-Severin: Festivalul ‘Ceaunul de aur’ – 16 echipe s-au întrecut în prepararea ciorbei de peşte
Moldova Nouă s-a aflat, timp de trei zile, în sărbătoare, ocazie cu care s-a desfăşurat şi Festivalul ‘Ceaunul de aur’, în cadrul căruia 16 echipe s-au întrecut în prepararea ciorbei de peşte.
Articol de Carla Chiu, 16 august 2015, 15:47
’16 echipe au încercat anul acesta să demonstreze că reţeta lor secretă de ciorbă de peşte este cea mai bună. În premieră, anul acesta a fost pregătită o ciorbă şi într-un ceaun uriaş, de peste o jumătate de tonă, care mai apoi a fost împărţită turiştilor şi localnicilor. S-au oferit peste 2.000 de porţii, gratuit. Trebuie să vă spun că s-a epuizat în timp record, în circa trei ore, dar aceasta nu a intrat în concurs. Pentru că manifestarea noastră este brand şi vine tot mai multă lume să guste din ciorba preparată de participanţi ne-am simţit obligaţi să gătim o cantitate tot mai mare. Aşa am ajuns la concluzia că avem nevoie de un ceaun uriaş, de mai bine de 500 de litri. Recipientul a fost adus la Dunăre de Uica Mihai, renumit pentru reţele sale cu specific bănăţean. A fost o acţiune reuşită, după părerea mea, ceea ce ne motivează să ţintim şi mai sus’, a declarat Adi Moiseş, preşedintele Uniunii Sârbilor din România, filiala Moldova Veche.
În cea mai mare parte, echipele participante la concursul ‘Ceaunul de Aur’ au refuzat să dezvăluie secretele pentru reuşita unei ciorbe de peşte, însă, potrivit bucătarilor, cel mai mult contează dragostea cu care găteşti, ingredientele folosite, precum şi apa de Dunăre.
‘Dintr-o întâmplare am ajuns să particip la concurs. Prietenii mei din Moldova Veche, care au iniţiat concursul, m-au motivat. Am folosit şase feluri de peşte, am adus ingrediente de la vecinii noştri din Serbia, pentru că acolo sunt mulţi pescari pricepuţi şi renumiţi în gătitul ciorbei de peşte. Şi, într-adevăr, am ajuns să luăm locul întâi. Dovadă că ciorba a fost bună stă şi faptul că în jumătate de oră am rămas fără picătură de mâncare’, a declarat Zlatibor Nestorovici, câştigătorul concursului.
Pentru prima dată, la concurs a participat şi o echipă din Moldova Nouă, formată doar din poliţişti. ‘Echipa noastră se numeşte ‘Secretul Dunării’ şi este formată din poliţişti din Moldova Nouă. Este pentru prima dată când participăm la ‘Ceaunul de Aur’, este o iniţiativă a conducerii noastre, astfel că echipa este formată numai din poliţişti. Ingredientul nostru secret este munca în echipă, iar secretul culinar constă în faptul că ciorba este făcută cu apă din Dunăre, de pe Şenan, ceea ce nu fac prea mulţi’, a afirmat Bogdan Desculţu.
La manifestări au participat invitaţi din Serbia, de la Biserica Albă, Kikinda, Cuvin, Grădişte, Golubaţ. Uica Mihai, cunoscutul realizator de emisiuni culinare, a fost invitat de onoare al ‘Ceaunului de Aur’ 2015.
Festivalul ‘Ceaunul de Aur’ a ajuns la cea de-a XIV-a ediţie şi a făcut parte din ampla manifestare Zilele Oraşului Moldova Nouă. În programul evenimentului s-au mai aflat un turneu de mini-fotbal, la care s-au înscris 12 echipe, demonstraţii sportive, precum şi spectacole artistice, la care capul de afiş a fost Lora. Manifestările au fost organizate de Uniunea Sârbilor din România, Consiliul Local şi Primăria Moldova Nouă. (Sursa: Agerpres)