Cea mai dulce meserie: Doi timișoreni sunt singurii degustători de ciocolată certificați din țară
Articol de Radio Timișoara, 4 noiembrie 2016, 14:30
În România există doar doi degustători de ciocolată certificaţi de International Institute of Cacao and Chocolate Tasting. Este vorba de timişorenii Diana Şecman şi Nicolae Velciov. Sunt singurii români care pot face parte din juriul unor competiţii precum International Chocolate Awards. Totul a pornit dintr-o pasiune, spune IT-ul Nicolae Velciov.
Stăteam și citeam recenzii despre ciocolată făcută cu boabe din Venezuela, Peru, Ecuador, Guatemala, Madagascar. Aveam senzația aceea de copil ‘eu când ajung să gust așa ceva’. Așa am avut contact cu ceea ce se numește ciocolata bean to bar. Adică de la boaba de cacao la tabletă, același om este responsabil de tot procesul și știe ce face. În 2014, am început primul atelier public.
Tot în 2014, la Hanovra, Nicolae Velciov a participat la un curs profesionist de degustător şi a susţinut un examen. Timișoreanul mărturisește că a fost o pasiune împlinită. Cu această ocazie a gustat 25 de tablete pe durata a trei zile.
Munca de degustător în concursurile de ciocolată nu este chiar simplă, mai spune Nicolae Velciov. Degustătorul spune că cele mai importante ingrediente ale ciocolatei sunt boabele de cacao. Apoi, ciocolata poate să conțină orice alt ingredient.
Nicolae Velciov şi partenera lui, Diana Şecman, organizează periodic, în Timişoara, ateliere de degustări de ciocolată, la Ambasada.
Ascultați reportajul în format audio realizat de Ștefan Both: