Credințe populare de Revelion pentru ca Anul Nou să fie cu noroc
Venirea Anului Nou este întoțită, la toate popoarele lumii, de diverse obiceiuri și credințe. Se spune că de Anul Nou e bine să avem bani în buzunar, să mâncăm struguri și pește, să purtăm ceva roșu și să avem un buchet de vâsc în casă.
Articol de Radio Timișoara, 31 decembrie 2017, 10:52
Conform credinței populare, dacă în noaptea dintre ani va fi lună plină, Anul Nou va fi spornic, iar dacă în prima zi a anului va fi ger, zăpadă sau chiciură pe pomi, anul va fi unul mănos și cu multe cununii. Dacă, dimpotrivă, va fi umezeală și ceață se anunță boli.
Pe masa de Anul Nou este bine să se găsească preparate din porc (pentru că anumalul “merge înainte” pentru a-și găsi hrana), pește (ca să ne strecurăm mai ușor printre greutățile vieții), carne de gâscă sau rață (ca gospodăria să fie “grasă și așezată”), dar nicidecum de găină (pentru că “scurmă și împrăștie”).
Pe 1 ianuarie, oamenii nu ar trebui să doarmă pentru că vor moțăi tot timpul anului. Nu e bine să împrumutăm bani pentru că este aducător de sărăcie. Se mai crede că este bine a chefui şi a strănuta, pentru a fi voioşi şi sănătoşi tot anul.
O tradiţie spaniolă spune că ar trebui să mâncăm 12 boabe de struguri exact la miezul nopţii dacă vrem să avem parte de 12 luni de fericire. Şi pentru a fi veseli tot anul, este bine ca în această zi „să puneţi gând bun la toate”, să nu vă supăraţi şi să nu vă certaţi cu nimeni.
Dacă veţi primi musafiri în noaptea de Revelion, prima persoană care intră în casă trebuie să fie bărbat, ca să vă bucuraţi de protecţie. Şi nu uitaţi să vă puneţi o dorinţă, care se va îndeplini doar dacă păstraţi secretul.
Vâscul agățat de tocul ușii aduce noroc și bunăstare în casă, iar cei care se sărută sub vâsc vor avea parte de iubire și fericire.
De Revelion se spune că trebuie să avem bani în buzunar pentru ca anul nou să fie prosper. Este important să nu avem bani mărunți de Revelion, ci doar bani mari. În niciun caz nu trebuie să fie portofelul gol.
De asemenea, trebuie să îmbrăcăm haine noi și să avem ceva roșu. În Banat, se spune că lenjeria intimă trebuie să fie nouă și roșie. În plus, hainele rupte de Anul Nou sunt semn de sărăcie.