Cuiburi artificiale pentru păsări, montate în Parcul Natural Lunca Mureşului
Studiile efectuate de specialiști arată că, prin crearea unui climat favorabil, anumite specii de păsări se pot înmulţi în zona de protecţie.
Articol de Radio Timișoara, 9 mai 2024, 18:43
Specialiştii Administraţiei Parcului Natural Lunca Mureşului au montat 120 de cuiburi artificiale de păsări pentru a atrage anumite specii în aria protejată.
Proiectul este unul mai amplu și are o valoare de 18,5 milioane de lei ce include măsuri de eradicare a unor specii invazive.
“Este un proiect nou pe care îl avem în derulare, pentru care am obţinut finanţare europeană şi care se va încheia la 31 decembrie. Între altele, proiectul prevede măsuri de eradicare a speciilor invazive din Parcul Natural, amenajarea unei zone umede prin pomparea de apă dintr-un lac, având în vedere seceta din ultimii ani, dar şi crearea unui muzeu interactiv la Centrul de Vizitare din Pădurea Ceala. Totodată, finanţarea a inclus amplasarea a 120 de cuiburi artificiale pentru păsări în aria protejată”, a declarat directorul PNML, Alin Ruja.
Cele mai multe dintre cuburi, respectiv 100, au fost montate pentru păsări insectivore. Alte 20 de cuiburi au fost montate pentru păsări răpitoare de zi – Acvila ţipătoare mică (Aquila pomarina) şi Codalb (Haliaeetus albicilla).
Perimetrele în care au fost montate cuiburile au fost marcate cu vopsea şi plăcuţe de avertizare, pentru a se atrage atenţia vizitatorilor că este vorba de zone de protecţie.