Culinaria Banatica: Amintiri despre bucatele din verile de demult
Proiectul Culinaria Banatica va continua, săptămâna aceasta, cu o nouă incursiune în tradițiile gastronomice locale.
Cei care vor să redescopere gusturile de vară de demult sunt invitați, joi, la o călătorie culinară în Livada unei pensiuni din Timișoara. Acțiunea face parte din proiectul “Lecturile Culinaria Banatica”.
Antropologul culinar Caius Merşa spune că proiectul, în ansamblu, doreşte punerea în ordine a bucătăriei româneşti din Banat, care, în opinia sa, este prima bucătărie fusion din Europa.
“Consider că Păstorel şi Sanda Marin sunt părinţii bucătăriei româneşti. Ile Flottante, strămoşul laptelui de pasăre din România, lipseşte din acea carte de bucătărie pe care o foloseau mamele şi bunicile noastre, pentru că au fost tăiate 500 de reţete din cartea Sandei Marin. Acum s-a retipărit o ediţie completă”, spune Caius Merşa.
Evenimentul se desfășoară sub tema “Amintiri despre bucatele din verile de odinioară”. Vor participa Otilia Hedeșan, directorul Centrului de Cercetare pentru Patrimoniu şi Antropologie Culturală al UVT și Diana Mihuț asistent cercetare la UVT.
Evenimentul face parte din Programul cultural naţional Timişoara – Capitala Europeană a Culturii 2023.
Articol de Radio Timișoara, 7 august 2023, 16:02