„Delta Banatului”, un paradis secular al păsărilor
Mai mult de jumătate din speciile de păsări cunoscute în România pot fi văzute şi în aria restrânsă de 104 hectare a Rezervaţiei Ornitologice de la Satchinez, unele dintre ele fiind declarate monument al naturii. Potrivit studiilor, în „Delta Banatului” au fost identificate 5 specii de păsări sedentare, 55 de specii de păsări oaspeţi de vară, 36 de specii de păsări de pasaj şi 17 specii de păsări oaspeţi de iarnă.
Articol de Carla Chiu, 15 iulie 2014, 11:34 / actualizat: 15 iulie 2014, 15:57
Printre „perlele” Deltei Banatului, care cuibăresc în zonă şi pot fi admirate de vizitatori tot timpul, se regăsesc egreta mică, egreta mare, stârcul galben, cormoranul mic, cataliga, stârcul de noapte sau codobatura-cap-negru şi multe altele. Dintre răpitoare, heretele de stuf, vânturelul de seară, vinderelul roşu, şoimul rândunelelor, ciuful de câmpie şi cucuveaua. Alături de ele vieţuiesc în armonie raţe şi gâşte sălbatice, cocori şi păsări cântătoare.
Aflată la circa 28 de kilometri de Timişoara, „Delta Banatului” a intrat în atenţia oficialilor pentru a fi protejată şi exploatată turistic mai eficient. În urmă cu mai bine de zece ani s-au învestit 127.000 de euro printr-un program european pentru refacerea şi conservarea mlaştinilor din zonă.
Mlaştinile se alimentează de la numeroasele izvoare care se adună într-o vale largă a Ierului, unde formează un lanţ de bălţi, cu ostroave şi peninsule, pe care cresc în voie păduri de stuf, gravate pe alocuri cu specii de plop şi salcâm, decorate cu perdele de liane.
Potrivit legendelor locale, Satchinez este locul de obârşie al lui Pavel Chinezu, comite al Timişoarei, renumit conducător de oşti al lui Matei Corvin.
Sursa foto: externe