Eclipsă rară de ‘Superlună’ în noaptea de 27 spre 28 septembrie
Un fenomen astronomic rar are loc în noaptea de 27 spre 28 septembrie când eclipsa totală de lună coincide cu Superluna. Astfel de evenimente astronomice au loc o dată la peste 30 de ani.
Articol de Radio Timișoara, 27 septembrie 2015, 13:07
Apariţia simultană a eclipsei de Lună şi a super Lunii s-a produs ultima oară în 1982. Eclipsa totală de Lună va fi vizibilă doar parţial în România şi va putea fi urmarită între orele 3:11 minute şi 7:00, punctul maxim urmând să se înregistreze la ora locală 5:47. Totodată, la noapte are loc şi super Luna. Este momentul când Luna ajunge la cea mai mică distanţă faţă de Terra, oferind senzaţia unui corp ceresc uriaş.
‘Superluna’ din dimineaţa de 28 septembrie este însă cu atât mai interesantă cu cât coincide cu o eclipsă totală de Lună. Timp de peste o oră, umbra Pământului ‘înghite’ Luna, pe măsură ce planeta noastră se interpune pe orbită între Soare şi astrul nopţii. De obicei, eclipsele de Lună se produc de cel puţin două ori pe an, iar conform calculelor astronomilor, în cursul acestui secol se vor produce 228 de astfel de fenomene.
Eclipsa totală de Lună va dura o oră şi douăsprezece minute, între orele 02:11 AM GMT şi 03:23 AM GMT.
Pentru cei îngrijoraţi de posibile semnificaţii ascunse, rău prevestitoare ale unui astfel de fenomen astronomic, cercetătorul NASA Noah Petro oferă asigurări că ‘singurul efect ce va fi resimţit pe Pământ este că oamenii se vor trezi a doua zi, de dimineaţă, mai obosiţi şi cu gâtul înţepenit pentru că şi-au petrecut noaptea uitându-se pe cer’.
Foto: adevarul.ro