IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Tinerii munţi de gheaţă de pe Pluto
Una dintre primele fotografii de detaliu ale suprafeţei planetei pitice Pluto, realizate de sonda New Horizons, dezvăluie în apropierea ecuatorului acestui corp cosmic un lanţ de munţi tineri cu înălţimea de 3.500 de metri.
Articol de Radio Timișoara, 16 iulie 2015, 09:35
Conform specialiştilor NASA, aceşti munţi au început să se formeze probabil în urmă cu cel mult 100 de milioane de ani, fiind foarte tineri prin comparaţie cu vârsta sistemului solar – 4,6 miliarde de ani.
Specialiștii NASA explică faptul că un prim indiciu al tinereţii acestor munţi este reprezentat de absenţa craterelor din regiune.
Modul de formare a acestui lanţ muntos este încă necunoscut. Deşi suprafaţa acestui planetoid este acoperită în mare parte din gheaţă de metan şi azot, aceste substanţe îngheţate nu sunt suficient de dure pentru a ridica munţi. Cel mai probabil apa îngheţată a creat aceste vârfuri muntoase. ‘La temperaturile de pe Pluto (între -243 şi -218 grade Celsius) apa îngheţată are consistenţa rocilor’, conform unui al membru al echipei, Bill McKinnon de la Universitatea Washington din St. Louis.
Imaginea de detaliu a fost obţinută cu 90 de minute înainte de punctul de maximă apropiere al sondei New Horizons faţă de Pluto, de la distanţa de 77.000 km. (Sursa: Agerpres / Foto: http://www.penny4nasa.org/)