Inedit. Clădiri din regiunea franceză Provence, recreate din pastă de zahăr la Arad
Zeci de cofetari s-au reunit la Arad unde se desfășoară Târgul GastroPan. Evenimentul este cel care lansează gusturile și tendințele pentru 2019 în domeniile cofetărie, patiserie, înghetață, hoteluri, restaurante și cafenele și reunește la Expo Arad 130 de expozanți din 22 de țări
Articol de Radio Timișoara, 29 martie 2019, 08:35
În cadrul evenimentului are loc şi un concurs de creaţii artistice din pastă de zahăr, inspirate din frumuseţile regiunii franceze Provence. Mai mulţi cofetari, între care o elevă de clasa a X-a, au realizat din zahăr arhitectura regiunii. Flavia Petronela Mihuţ este elevă în orașul Lipova din județul Arad și s-a inspirat din imagini şi informaţii culese cu ajutorul internetului. Spune că şi-a început munca în luna ianuarie, pentru că a putut lucra doar după programul şcolar.
“Am folosit aproximativ şapte kilograme de pastă de zahăr. Am căutat informaţii şi fotografii pe internet, poze specifice zonei, am citit despre tradiţiile şi cultura locuitorilor din Provenţa. Printre elementele specifice pe care le-am folosit sunt obloanele albastre şi levănţica”, a spus Flavia.
O altă concurentă, venită din Constanţa, Ionela Velniceriu, a realizat din zahăr o moară tipic franceză, lângă care se află o fată care pare în mişcare.
“Cel mai greu a fost să redau personajul uman cu senzaţia de mişcare, rochia şi părul în vânt. Am lucrat câteva săptămâni la această creaţie, pentru că expresia contează cel mai mult, ce transmit”, a mărturisit concurenta.
Prima zi a fost rezervată concursului care va desemna tortul anului, la care participă doar produse dietetice. Preşedintele completului de juriu pe parte de creaţie artistică, Consuela Cerasela Chiriţă, a spus că misiunea de a alege cea mai bună creaţie din pastă de zahăr, dar şi tortul anului, va fi foarte dificilă, pentru că exponatele sunt foarte reuşite în acest an.
“Toate detaliile sunt realizate manual din pastă de zahăr, chiar dacă suportul este unul artificial, cum ar fi polistiren sau carton. Fiecare concurent a reprezentat cum a putut tema referitoare la Provenţa. În acelaşi timp, am avut competiţia ‘Tortul anului’, care anul acesta a avut o temă foarte dificilă, de aceea nu sunt foarte multe piese în concurs, şi anume tortul dietetic. Va fi foarte greu de jurizat, pentru că sunt piese foarte reuşite”, a declarat Chiriţă.
GastroPan are loc la Expo Arad, pe o suprafaţă de 7.850 mp, în perioada 28-30 martie, între orele 10:00 – 18:00.