Majoritatea balenelor cu cocoaşă nu mai sunt în pericol de dispariţie, apreciază Statele Unite
Statele Unite au propus luni eliminarea unei părţi din populaţiile de balene cu cocoaşă de pe lista animalelor în pericol de dispariţie, subliniind succesul eforturilor de protejare a acestor mamifere marine începând din 1970 în multe locuri din lume.
Articol de Carla Chiu, 21 aprilie 2015, 10:39
Agenţia americană oceanică şi atmosferică apreciază că acest statut nu se mai justifică pentru zece din cele 14 populaţii de balene cu cocoaşă, relatează marţi AFP.
După ce activităţile de pescuit industrial au dus la o scădere drastică a numărului acestor cetacee, protecţia de care beneficiază de circa 40 de ani a permis o creştere constantă a numărului lor în majoritatea habitatelor tradiţionale.
‘Revenirea cunoscutei balene cu cocoaşă constituie un succes al legii asupra protecţiei speciilor în pericol (Endangered Species Act)’, a declarat într-un comunicat Eileen Sobeck, administrator adjunct al serviciului pentru pescuit al NOAA. ‘Aflând mai multe despre această specie, ne-am dat seama că populaţiile de balene cu cocoaşă din lume sunt extrem de independente unele de altele şi gestionarea lor separată ne permite să ne concentrăm eforturile de protejare pe animalele care au cea mai mare nevoie de acest lucru’, a adăugat ea.
Dintre cele patru populaţii de balene cu cocoaşă nevizate de această schimbare propusă de NOAA, două vor continua să beneficieze de protecţie din partea legii americane asupra speciilor în pericol de dispariţie. Ele se află în Marea Arabiei şi în largul insulelor Capului Verde. Celelalte două populaţii, din America Centrală şi nord-vestul Pacificului, sunt considerate în pericol.
Dacă propunerea NOAA este aprobată, celelalte zece populaţii de balene cu cocoaşă nu vor mai beneficia de protecţia legii asupra speciilor în pericol, însă vor fi protejate în continuare de legislaţia asupra protecţiei mamiferelor marine.
Serviciul pentru pescuit al NOAA a demarat o reanalizare extinsă a statutului balenelor cu cocoaşă în 2010, ale cărei rezultate se sprijină pe divizarea acestei specii în 14 populaţii distincte. NOAA deschide o perioadă de consultare publică de 90 de zile, în cadrul căreia toate părţile interesate sunt chemate să îşi spună părerea, după care agenţia va lua o decizie finală, bazată pe cele mai bune informaţii disponibile. (Sursa: Agerpres, foto: animalutul.ro)