Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Masa de Crăciun din Banat și delicatesele tradiționale. Sărbătoarea, vestită de dubași

Obiceiul colindatului cu dubele își are rădăcinile în vechime și se mai transmite din generație în generație.

Masa de Crăciun din Banat și delicatesele tradiționale. Sărbătoarea, vestită de dubași
Foto: pexels.com

Articol de Radio Timișoara, 25 decembrie 2024, 09:39

Sărbătoarea nașterii Mântuitorul Isus Cristos este cinstită prin colinde, jocuri, port tradițional sau bucate.

Obiceiul colindatului cu dubele vestește marea sărbătoare creștină în satele din Țara Făgetului printr-un veritabil spectacol vizual și auditiv. Un obicei care coboară din vechime și care încă se transmite din generație în generație, spune profesorul, poetul și publicistul Ionuț Căliman.

Obiceiul colidatului în zona noastră este remarcabil. Se păstrează ritmul dubelor. Sunt dube de cinci-șase categorii din punct de vedere al mărimii, dar nu numai al mărimii, ci și ca virtuozitate a bătăilor a ritmurilor, fiecare mărime de dubă având un rit deosebit, care, completându-se, dau un fel de armonie verticală și orizontală extraordinară, minunată”, spune Ionuț Căliman.

La Brănești, colindatul cu dubele face parte din identitatea locului. Pentru fiecare gospodărie este o mare cinste să îi primească pe dubași. Tocmai de aceea colintatul durează două zile.

Pregătirile încep odată cu lăsarea postului Crăciunului, când duba și se adună pentru repetiție. Colindatul cu dubele se desfășoară după un ritual bine stabilit, spune uica Peunică Bușan care pe vremuri a fost vătaful dubașilor din Brănești.

“În clasa a IV-a am fost în formație prin ’58-‘59 umblam cu și noi cu colinda. Sigur că știam tot ce trebuia. Nu în fiecare casă putema să facem complet programul. În casa asta se făcea un program, în alta, alt program. Era diferit, depinde și cum cerea gazda”, spune Uica Peunică Bușan.

Preparate tradiționale de Crăciun

Masa de Crăciun adună în jurul ei întreaga familie cu poveștile și emoțiile acumulate peste an. Multe și sofisticate sunt bucatele care se pun mai nou pe masă. Dar cum sunt cele tradiționale, nu sunt niciunele. Așa că am pornit pe drumuri de țară în căutarea meniului de altădată.

Ne-am oprit la Alioș, în cuină lelea Valeria Lumanu, recunoscută în toate satele din zonă.

La mine în casă, în familie, e o tradiție de la mamă, de la soacră, de la socri. Prima dată spune supa pe masă, dar și o lumânare aprinsă, pe urmă vin sarmalele, friptură, prăjitură de mai multe feluri. Asta e tradiția și cu asta merg mai departe”, spune Valeria Lumanu.

Pentru că vorbim despre un meniu tradițional de Crăciun, din el nu lipsesc supa sarmalele sau friptura. Dar de departe, cele mai gustoase sunt turtele pregătite de Valeria Lumanu, după rețete vechi de mai bine de 100 de ani.

Prăjiturile specifice de la noi, de peste 100 de ani, sunt turcii le pe tuleu, umplute cu frișcă, coroavele, astea-s cele mai vechi”, spune Valeria Lumanu.

Dincolo de semnificația religioasă, Crăciunul înseamnă bucuria de a dărui și de a fi alături de cei dragi, în jurul mesei îmbelșugate.

ReporterRemus Nistoran

Târgul de Paști de la Timișoara se redeschide cu decorațiuni noi
Fapt divers sâmbătă, 22 martie 2025, 18:41

Târgul de Paști de la Timișoara se redeschide cu decorațiuni noi

Târgul de Paști de la Timișoara își deschide porțile, duminică, de la ora 18.00, cu un program special. Evenimentul de deschidere va fi marcat...

Târgul de Paști de la Timișoara se redeschide cu decorațiuni noi
Pregătiri pentru sezonul turistic în parcul Domeniul Regal Săvârşin
Fapt divers miercuri, 12 martie 2025, 14:38

Pregătiri pentru sezonul turistic în parcul Domeniul Regal Săvârşin

Parcul Domeniul Regal Săvârşin intră într-un un amplu proces de reparaţii, plantări de arbori şi de arbuşti și însămânţări. În plus,...

Pregătiri pentru sezonul turistic în parcul Domeniul Regal Săvârşin
Cea mai profitabilă zi pentru comercianții de flori, înainte de 8 martie
Fapt divers vineri, 7 martie 2025, 18:30

Cea mai profitabilă zi pentru comercianții de flori, înainte de 8 martie

Prețul florilor a crescut cu cel puțin 10% față de 1 martie. Comercianții dau vina pe scumpiri, începând cu prețurile de achiziție din...

Cea mai profitabilă zi pentru comercianții de flori, înainte de 8 martie
Filmul “Anora”, marele câştigător al galei Oscar. Lista câștigătorilor
Fapt divers luni, 3 martie 2025, 10:29

Filmul “Anora”, marele câştigător al galei Oscar. Lista câștigătorilor

Filmul “Anora” a fost marele câştigător al celei de-a 97-a gale de decernare a premiilor Oscar. Pelicula regizată de cineastul Sean Baker a...

Filmul “Anora”, marele câştigător al galei Oscar. Lista câștigătorilor
Fapt divers duminică, 2 martie 2025, 17:44

Gala Oscar 2025. Lista nominalizărilor

Gala Oscar 2025, cea de-a 97-a din istoria Premiilor Academiei americane de Film, va avea loc duminică seară, în Los Angeles, fără vreun favorit...

Gala Oscar 2025. Lista nominalizărilor
Fapt divers sâmbătă, 1 martie 2025, 12:33

Mărțișoare oferite de polițiști conducătoarelor auto din Deva

Mărțișoare în loc de amenzi, oferite de polițiștii hunedoreni conducătoarelor auto aflate în trafic la Deva. Acțiunea, devenită deja o...

Mărțișoare oferite de polițiști conducătoarelor auto din Deva
Fapt divers sâmbătă, 22 februarie 2025, 12:04

Povestea lui Baloo, mascota stațiunii Straja, care împlinește 25 de ani

Ursul Baloo, mascota staţiunii Straja, din Valea Jiului este sărbătorit la împlinirea vârstei de 25 de ani, în cadrul unui eveniment dedicat...

Povestea lui Baloo, mascota stațiunii Straja, care împlinește 25 de ani
Fapt divers vineri, 21 februarie 2025, 09:38

REPORTAJ | „Degustarea cârnaților bănățeni”, o ediție cu premiere la Jimbolia

Worschtkoschtprob. Numele manifestării provine din dialectul șvăbesc și înseamnă degustarea cârnaților. Obiceiul este vechi, de sute de ani...

REPORTAJ | „Degustarea cârnaților bănățeni”, o ediție cu premiere la Jimbolia