Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Masa de Revelion. Recomandări și tradiții culinare din Țara Făgetului

Emilia Popa de la Coșteiu de Sus îi așteaptă pe tot parcursul anului pe turiști la punctul gastronomic local din comună.

Masa de Revelion. Recomandări și tradiții culinare din Țara Făgetului
Foto: Faceboo - Emilia Popa

Articol de Radio Timișoara, 31 decembrie 2024, 12:10

Puțini sunt cei care nu cunosc minunile gastronomice ies din mâinile iscusite ale doamnei Emilia Popa de la Coșteiu de Sus, județul Timiș.

O țară întreagă știe despre farfuria bogată a doamnei Emilia, însă ea este un suflet atât de darnic încât ne-a povestit cu ce și-a îmbiat goștii, copiii și nepoții de sărbători, de Crăciun și în trecerea dintre ani.

Punem numai mâncărâri alese pentru că așa vrem să ne prindă anul nou, cu lucruri minunate pe masă. De exemplu, facem sarmale, facem ciorbe, facem fripturi, facem mușchiuleț umplut cu cașcaval, cu ciuperci, facem pește care e nelipsit. Pe lângă toate acestea, facem piftie, salate boeuf, care este întotdeauna de sărbători. Le facem de toate, umplem masa și fiecare mănâncă din ce vrea și ce-i place”, spune Emilia Popa.

Atenție mare la ce puneți pe masă în noaptea de Revelion. E important ca bunătățile să nu lipsească, însă datina spune că preparatele din pasăre se ocolesc la trecerea dintre ani, ne explică Emilia Popa.

Pasărea n-are ce căuta de Anul Nou în meniu, pentru că păsările de obicei ‚râșcâie’ și se zice că împrăștie tot ce s-a gonisit în cursul anului trecut. Așa că trebuie să intrăm un an cu mâncăruri de vită, porc, pește, indiferent ce, doar nu pasăre”, explică Emilia Popa.

Sentimentul de satisfacție trăit de gospodine când văd că cei de la masă se bucură de ceea au preparat ele este nemărginit. Am întrebat-o pe Emilia Popa care este ingredientul secret.

Indiferent ce faci, ceea ce faci tu cu mâna ta se numește surpriză, pentru că e una să te duci la magazin,să cumperi cozonacul, să cumperi cornulețe, se să cumperi indiferent ce și le pui pe masă ‘’vai, uite ce v-am adus sau uite ce v-am făcut’. Nu e același lucru. Este foarte important ceea ce facem pentru cei dragi să fie făcut de mâna noastră. Și nu neaparat dulce, indiferent ce, o ciorbică, o sarma, indiferent ce este să fie făcut de mâna noastră și, dacă se poate, în prezența copiilor, nepoților pentru că ei să rămână cu imaginea că bunica, mama, mătușa a făcut acest lucru, care le rămâne întipărit pentru mai mult timp”, spune Emilia Popa.

Pentru doamna Emilia Popa urmează un An nou plin de provocări. Ea ține mereu deschisă ușa vizitatorilor și este implicată în multe proiecte culinare locale și regionale.

Reporter: Ioana Sapianu

Mii de timișoreni au întâmpinat noul an la petrecerea din Piața Victoriei
Fapt divers miercuri, 1 ianuarie 2025, 16:40

Mii de timișoreni au întâmpinat noul an la petrecerea din Piața Victoriei

Mii de timișoreni au întâmpinat noul an în centrul orașului, unde au putut asista la concerte și la un foc de artificii. Petrecerea în aer...

Mii de timișoreni au întâmpinat noul an la petrecerea din Piața Victoriei
A încetat din viaţă actriţa britanică Olivia Hussey
Fapt divers duminică, 29 decembrie 2024, 16:20

A încetat din viaţă actriţa britanică Olivia Hussey

Actriţa britanică Olivia Hussey, cunoscută pentru rolul principal din filmul „Romeo şi Julieta”, regizat de Franco Zeffirelli în...

A încetat din viaţă actriţa britanică Olivia Hussey
“Nosferatu”, filmat la Castelul Corvinilor, are premiera în ianuarie 2025
Fapt divers sâmbătă, 28 decembrie 2024, 15:21

“Nosferatu”, filmat la Castelul Corvinilor, are premiera în ianuarie 2025

Castelul Corvinilor, din județul Hunedoara, apare într-o nouă producție cinematografică, prezentă și pe marile ecrane din România. Filmul...

“Nosferatu”, filmat la Castelul Corvinilor, are premiera în ianuarie 2025
Peste 520.000 de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Ştefan
Fapt divers vineri, 27 decembrie 2024, 11:01

Peste 520.000 de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Ştefan

Peste 520.000 de români îşi sărbătoresc onomastica, astăzi, de Sfântul Arhidiacon Ştefan. Potrivit datelor furnizate de către Direcţia de...

Peste 520.000 de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Ştefan
Fapt divers joi, 26 decembrie 2024, 13:56

Boxing Day, în a doua zi de Crăciun

Denumirea de Boxing Day sau „ziua cutiilor” datează din epoca victoriană, mai exact din secolul al XIX-lea, din timpul domniei reginei...

Boxing Day, în a doua zi de Crăciun
Fapt divers miercuri, 25 decembrie 2024, 13:30

Dubașii din Săvârșin au colindat și anul acesta Familia Regală

E vremea colindelor la Castelul Regal de la Savarsin, acolo unde Familia Regală petrece Crăciunul și Anul Nou. În salonul mare al castelului, în...

Dubașii din Săvârșin au colindat și anul acesta Familia Regală
Fapt divers miercuri, 25 decembrie 2024, 10:16

Dulciuri de Crăciun. Cum alegem ciocolata autentică

Arta de a dărui presupune generozitate și timp investit pentru a aduce bucurie. Cel mai reușit dar este cel care se află în armonie cu...

Dulciuri de Crăciun. Cum alegem ciocolata autentică
Fapt divers miercuri, 25 decembrie 2024, 09:39

Masa de Crăciun din Banat și delicatesele tradiționale. Sărbătoarea, vestită de dubași

Sărbătoarea nașterii Mântuitorul Isus Cristos este cinstită prin colinde, jocuri, port tradițional sau bucate. Obiceiul colindatului cu dubele...

Masa de Crăciun din Banat și delicatesele tradiționale. Sărbătoarea, vestită de dubași