Masa de Revelion. Recomandări și tradiții culinare din Țara Făgetului
Emilia Popa de la Coșteiu de Sus îi așteaptă pe tot parcursul anului pe turiști la punctul gastronomic local din comună.
Articol de Radio Timișoara, 31 decembrie 2024, 12:10
Puțini sunt cei care nu cunosc minunile gastronomice ies din mâinile iscusite ale doamnei Emilia Popa de la Coșteiu de Sus, județul Timiș.
O țară întreagă știe despre farfuria bogată a doamnei Emilia, însă ea este un suflet atât de darnic încât ne-a povestit cu ce și-a îmbiat goștii, copiii și nepoții de sărbători, de Crăciun și în trecerea dintre ani.
“Punem numai mâncărâri alese pentru că așa vrem să ne prindă anul nou, cu lucruri minunate pe masă. De exemplu, facem sarmale, facem ciorbe, facem fripturi, facem mușchiuleț umplut cu cașcaval, cu ciuperci, facem pește care e nelipsit. Pe lângă toate acestea, facem piftie, salate boeuf, care este întotdeauna de sărbători. Le facem de toate, umplem masa și fiecare mănâncă din ce vrea și ce-i place”, spune Emilia Popa.
Atenție mare la ce puneți pe masă în noaptea de Revelion. E important ca bunătățile să nu lipsească, însă datina spune că preparatele din pasăre se ocolesc la trecerea dintre ani, ne explică Emilia Popa.
„Pasărea n-are ce căuta de Anul Nou în meniu, pentru că păsările de obicei ‚râșcâie’ și se zice că împrăștie tot ce s-a gonisit în cursul anului trecut. Așa că trebuie să intrăm un an cu mâncăruri de vită, porc, pește, indiferent ce, doar nu pasăre”, explică Emilia Popa.
Sentimentul de satisfacție trăit de gospodine când văd că cei de la masă se bucură de ceea au preparat ele este nemărginit. Am întrebat-o pe Emilia Popa care este ingredientul secret.
“Indiferent ce faci, ceea ce faci tu cu mâna ta se numește surpriză, pentru că e una să te duci la magazin,să cumperi cozonacul, să cumperi cornulețe, se să cumperi indiferent ce și le pui pe masă ‘’vai, uite ce v-am adus sau uite ce v-am făcut’. Nu e același lucru. Este foarte important ceea ce facem pentru cei dragi să fie făcut de mâna noastră. Și nu neaparat dulce, indiferent ce, o ciorbică, o sarma, indiferent ce este să fie făcut de mâna noastră și, dacă se poate, în prezența copiilor, nepoților pentru că ei să rămână cu imaginea că bunica, mama, mătușa a făcut acest lucru, care le rămâne întipărit pentru mai mult timp”, spune Emilia Popa.
Pentru doamna Emilia Popa urmează un An nou plin de provocări. Ea ține mereu deschisă ușa vizitatorilor și este implicată în multe proiecte culinare locale și regionale.
Reporter: Ioana Sapianu